Илиян Василев: Има хора, които в мътните води на горивата се готвят да ловят риба

0
И природният газ и нефтът ще се върнат на предишните нива, дои по-ниски. И то в рамките на няколко години, дори година
И природният газ и нефтът ще се върнат на предишните нива, дои по-ниски. И то в рамките на няколко години, дори година Снимка: БГНЕС / Архив

Има хора, които в мътните води на кризата и войната се готвят да ловят риба

Особено на тема природен газ, който изведнъж стана само руски газ, както при нефта остана само руски нефт.

Това е наследство от съветски времена когато беше така, пък и нашите управници продължиха да наливат пари на Путин да си води войните.

Руснаците съзнателно засилват паниката с внушения че или руски нефт и газ или измръзване и глад. За това и стимулират и паниката с горивата.

Да напомня както и прогнозирахме, след скота в стратосферата /играта на спекуланти и страхове/ и въпреки решенията на ЕС за намаляване на зависимостта от руски газ с две трети, цената на борсите се върна на 120 евро за МВтч. По същия начин нефтът се върна на нива от 110 долара за барел и тенденцията не е на повишаване.

Преди европейските политици да решат за намалят зависимостта от природен газ, с високите цени пазарът просто изтри пиковото потребление и форсира миграция от природен газ към други енергийни заместители. Ако така продължат просто хората ще се върнат на дърва и въглища и производните им. Ще се върнат и термопомпите, климатиците, геоенергията, ВЕИ.

За това не гледам с песимизъм - хората реагират по-адекватно от политиците. Само да имат достатъчно правдива информация.

За това като чуя политик да обоснова дългосрочни решения за парогазови централи с текущо състояние не спот пазара на природен газ го отнасям към поредната Касандра, която иска да надхитри пазара.

И природния газ и нефт ще се върнат на предишните нива, дои по-ниски. И то в рамките на няколко години, дори година. Зависи от политически фактори. Така че не бързайте с големите заключения.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Това тайно ченге и доносник продължава да спами.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари