Илиян Василев: ДАНС и правителството да се смятат за предупредени

1
За влиятелна част от енергийно-политическия елит на България, вносът на руски газ е жизнено важен, блокирането, спирането, забавянето на интерконектора С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ средства става първостепенна задача. За това вият като линейки
За влиятелна част от енергийно-политическия елит на България, вносът на руски газ е жизнено важен, блокирането, спирането, забавянето на интерконектора С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ средства става първостепенна задача. За това вият като линейки Снимка: БГНЕС / Архив

Менторът на коалиционната партньорка на Кирил и Асен  - Нинова - Румен Овчаров отвори нов фронт на атака, активиран очевидно от Кремъл 

Мога много да разказвам за този човек, чийто явяване на екраните на централни телевизии е красноречиво доказателство за провала на българската прокуратура.

Очевидно след като Румен Петков не успя в мисията да блокира с жалби, сигнали, разкрития интерконектора с Гърция, чиято значимост рязко нарасна, в контекста на спирането на газа от Газпром, Москва или по-скоро нейната енергийна кохорта у нас, активира най-силния си коз - Румен Овчаров. Помните ли ви предупреждавах ви, че много хора ще завият като линейни от вестта че няма да вкарваме руски газ. Толкова много хора зависят за пост, влияние, власт, благоденствие от това.

Заслушах се, нали експерт се води Овчаров, в данните които дава за да докаже, че цената след два дни щяла да се вдигне два пъти !?! и подчертава. За негово сведение цената на природния газ в Сърбия е по евтина, заради политическо решнеие на Путин, и защото Сърбия отказа да приеме промяната в договора, с отчитане на борсовите репери. Да е ясно, и сега, преди спирането на природния газ от Газпром, цената на Булгаргаз бе два пъти по-скъпа от Сърбия и Унгария.

Но това да всяваш паника и пророкуваш два пъти повишение, като правиш анализи въз основа на текуща цена на борса, при положение, че за репер се взема средната стойност на дневните показатели за месец, е пропагандно внушение, а не анализ.

Редовната опорка - корабът може и да го няма, разбирай не може да има дългосрочни договори за доставки на втечнен природен газ, тръбата остава.

Над 60 процента от доставките в света са през ВПГ и кораби и както виждате пазарът работи. Но не и за "тръбопроовдния" Овчаров. А това че терминалът в Ревитуса не се ползва е толкова абсурдно, че дори няма нужда от коментар. Овчаров никога не е било топ експерт, минавал е за най-добрия политик сред експертите, и за експерт сред политиците.

Цената на руския газ е 640 долара за 1000 кубически метра - за България. Цената на ВПГ докарано до Ревитуса, може да бъде два пъти по-евтин. Да, от Америка. Може и по евтино ако започнем да го добиваме сами, но такива като Овчаров тогава стават зелени и руси /руснаци/.

Но основната му атака бе срещу АйСиДжиБи. За сведение, по някаква перверзна логика, ръководството на БЕХ /хора назначени от лейтенат на Пеевски, този с американските санкции/ назначава комисия начело с бивш директор на АйСиДжиБи от българска страна - да, същия, който е нищоправел през годините, да "инспектира" тръбата и да даде бележки. Да напомня, в тези проекти се разчита на топ експерти професионалисти технически лица, които са наети да проверяват и удостоверяват изпълнение съгласно проект и правила. За това им се плаща и то големи пари.

Опитите за дискредитация /това е целта на този "доклад"/ и смяна на ръководството на Ай Си Джи Би, на българския директор станаха шлагер, за проруското лоби, именно защото виждаха, че проектът ще стане, въпреки всичките пречки. С този доклад, бяха подготвили поредния опит за смяна на българския директор /обещал съм ви да ви разкажа за тази епична битка след като завърши проекта/ . Не знам други подробности, но Овчаров получава този доклад от същите хора в министерството които искат да сменят бъларския директор, и то тъкмо когато нещата привършват за да дискредитира проекта, за всее паника за възможни аварии и повреди, но най-вече за да подготви публиката за възможни "проблеми"..

То не бяха инспекции на Румен Петков "по трасето", не бяха "добросъвестни" предупреждения със загриженост към американските "партньори", не бе "приятелски" огън, писма, предавания.

Сега, след като са изчерпали всички възможности се намесва и Овчаров. Всъщност, да повторя, тези предупреждения за нарушения при тестовете целят три неща - първо, да предизвикат допълнителни проверки, обяснения, писани на доклади, да вкарат ръководството в обяснителен режим, оправдания, да го дискредитират - и така да отнемат енергия и ценно време, като забавят проекта и второ, много по-важно, да подготвят обществеността за възможни "случайни" повреди - разбирай прикрити саботажи. Агенти колкото искаш, пък и организираната престъпност все още изпълнява поръчки.

Искам да предупредя - тъй като не само за Газпром, но и за влиятелна част от енергийно-политическия елит на България, вносът на руски газ е жизнено важен, блокирането, спирането, забавянето на интерконектора С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ средства става първостепенна задача. За това вият като линейки.

Третата причина е да предотвратят възможен тестов пуск през юли и реален пренос в тестов режим на реални количества преди завършването на всички административни процедури в Европейската комисия.

Газпром упражнява силен натиск върху азерската страна да не доставя пълния обем газ, докато няма интерконектор /въпреки договора/.

Правителството и ДАНС да се смятат за предупредени - залозите за Кремъл и тукашните им проксита е огромен, въпросът е екзистенциален.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари