Илиян Василев: Алихесовата пета на Радев е отношението с Русия

0
За България рубиконът Русия прави разликата между европейска и васална република
За България рубиконът Русия прави разликата между европейска и васална република Снимка: БГНЕС / Архив

Лично за мен е от голяма полза този служебен кабинет, който даде възможност на президента Радев да се прояви в целия си политически ръст. Защото в битността на президент, при Борисов, той беше маргинализиран напълно и ние не знаехме де факто какво мисли

 Сега закономерно се радва на вниманието на европейските лидери, заявява позиции и пред нас се разкрива същността му.

Както казва народът дай му власт, издигни го, за да видиш какво представлява. Има и положителни и притеснителни страни в последните му изяви.

Ахилесовата му пета са отношенията с Русия, защото като че ли има някаква вътрешна наследена инерция от миналото, която не може да преодолее. Разумът му диктува едно, но емоциите от миналото друго.

За България рубиконът Русия прави разликата между европейска и васална република. Бедността и дефицитите в развитието ни са свързани именно с нерешаването на този базисен въпрос. Няма как да си против корупцията, както Радев твърди, с разума си, и да не си против руското влияние, основната част от което минава по каналите на корупцията и внесения държавно-олигархичен модел - там където е емоционалната му връзка.

Страхувам се, че това раздвоение и неспособност за овладяване на емоциите, може да произведе нерешителност в реформите, повече от Борисовата "реал политика" и нови сделки с Путин, които накрая да произведат нов кръг от приближени и привилегировани.

България трябва да може да лети, самостоятелно, но това няма как да стане  постоянното изтичане на богатство към Русия през корупция.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук