Илинойс разреши употребата на марихуана

0
Губернаторът помилва хиляди с минали присъди за малки количества канабис
Губернаторът помилва хиляди с минали присъди за малки количества канабис

Американският щат Илинойс разреши употребата на марихуана, като губернаторът помилва хиляди с минали присъди за малки количества канабис, предава AFP.

Законът ще позволи на жители на възраст над 21 години да закупуват законно марихуана и ще отмени хиляди присъди в целия щат, предава "Фокус".

"Възстановяваме правата на десетки хиляди жители на Илинойс. Ние привеждаме в регулация и безопасност по-рано опасния и незаконен пазар и създаваме нова индустрия, която поставя капитала в основата си", заяви губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкер в специално изявление.

Във вторник вечерта Прицкер разпореди 11 017 помилвания за хора с присъди за малки количества канабис, първият кръг от планираните за помилване и реабилитиране общо над 700 000 души.

Според изявлението новият закон ще вкара 25 процента от приходите от продажба на канабис в щата, за да помогне на „общностите, засегнати най-силно“ от по-ранното противодействие на марихуаната.

"Днес направихме още една крачка към справедливостта на фона на неуспешната война срещу наркотиците и непропорционалното въздействие, което имаше тя върху цветните общности", заяви щатския прокурор на окръг Кук Ким Фокс.

Жителите на Илинойс на възраст 21 и повече години вече ще имат право да притежават законно 30 грама канабис, пет грама концентрат на канабис или 500 милиграма THC - основната активна съставка на канабиса - съдържащи се в продукт, напоен с канабис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари