Илиана Иванова ще бъде изслушана за еврокомисар

0
До процедурата се стигна след оттеглянето на Мария Габриел от поста
До процедурата се стигна след оттеглянето на Мария Габриел от поста Снимка: Европейска сметна палата

До процедурата се стигна след оттеглянето на Мария Габриел от поста

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европейския парламент ще изслушат кандидатката ни за еврокомисар Илиана Иванова, след което ще решат дали да ѝ дадат зелена светлина, предава БНР.

До процедурата се стигна, след като Мария Габриел се оттегли от поста си на еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, за да заеме мястото си на вицепремиер и министър на външните работи в настоящия български кабинет.

Тогава от страната ни бяха издигнати две кандидатури за еврокомисар - на Илиана Иванова от ГЕРБ и на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната - Демократична България", като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри кандидатурата на Иванова.

До този момент тя бе член на Европейската сметна палата, базирана в Люксембург, където работи от 2013 г., а между 2009 и 2012 г. е евродепутат и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

През юли комисията по правни въпроси не откри конфликт на интереси при нейната кандидатура. Днешното изслушване на Иванова пред двете комисии ще продължи до обяд. Ако те я одобрят, тя ще трябва да получи зелена светлина и от пленарната зала на Европейския парламент на заседанието му в Страсбург следващата седмица, преди официално да встъпи в длъжност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари