Илиан Милев: Благодаря на гражданите на Русе, които изтърпяха несгодите на водния проект

5
Русе е първият град в страната, който завършва голям воден проект на стойност над 100 милиона лева
Русе е първият град в страната, който завършва голям воден проект на стойност над 100 милиона лева Видео: Русе Медиа

Русе е първият град в страната, който завършва голям воден проект на стойност над 100 милиона лева

Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, а стойността му е близо 134,4 млн. лв.

Невена Ганчева, специалист „Комуникации“ във ВиК-Русе, припомни, че над 10 години в Русе не е реализиран проект със сходен обхват, а благодарение на двойното натоварване на екипите на ВиК на терен дейностите са приключени в срок. За да се случи този така чакан проект, огромен принос има покойния управител на ВиК-Русе инж. Сава Савов. Неговата решимост, способността му да обединява хората около важни идеи и усърдието, което е вложил, са способствали да се стигне . „Изпълнението на толкова голям инфраструктурен проект може само да ни мотивира да работим с нови сили и повече опит за обновяването на ВиК – системите на територията, която обслужва дружеството. Ще се стремим към по-ефективно използване на водните ресурси и подобряване качеството на услугата“, каза още Невена Ганчева, цитирана от Русе Медиа.

Управителят на ВиК-Русе инж. Илиан Милев благодари всички, които са работили повече от 4 години за успешното завършване на проекта. Сред тях са звеното за управление на проекта в лицето на Стоян Нейчев и неговия екип и всички служители от дружеството. „Благодаря и на гражданите на Русе, които изтърпяха несгодите, които неминуемо съпътстват този проект. Инвестицията не е направена за ВиК, а за гражданите на Русе, които са ползватели на услугата“, каза инж. Милев. Той пожела да завърши успешно и финансовата част на проекта в началото на 2024 година и ВиК-Русе да се включи в следващи възможности за обновяване на водопроводна, канализационна мрежа и пречиствателните станции.

Ръководителят на проекта Стоян Нейчев обобщи, че са подменени над 120 км водопроводни мрежи, а резултатите са налице – намаляване на разходите и авариите, канализация за населението на двата квартала „Средна кула“ и „Долапите“. Подобряването на състоянието на ВиК мрежата ще доведе от ограничение в увеличаването на себестойността на услугата, а оттам до ограничение в увеличаването на цената на водата.

Драгомир Друмев – ръководител „Производствен отдел“ във ВиК-Русе, обясни, че като част от проекта е надградена географската информационна система. Така например ще може да се следи кога на един водомер му изтича срокът и подлежи на проверка и абонатите да бъдат информирани своевременно. Създаден е също дистанционен мониторинг на преливници и ключови точки за водопроводната мрежа. Поставени са датчици за преливане, за скорост и за обем, които реагират при аварии или запушване на канализационната мрежа. По този начин екипите ще получават информация веднага за проблема и ще могат да реагират незабавно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    19
    daskal
    Този човек сякаш не ходи по улиците на Русе. Какви благодарности? Оставиха си ръцете!
  • 6
    18
    В Сандрово
    На мазния брадат паразит от Сливо поле сме му сърбали попарата -гнусна работа ,повече от половин година ни обещава ,лъга и мота за нещо което отнема по -малко от час Влизаш в стаята му -мирише на градски кенеф,дрънка простотии ,повтаря нещо по три пъти и нищо не казва ,после разбрахме защо-пари за джобчето ако му дадеш същия ден ще ти свършат работата-Гнус Гнус Гнаст.
  • 5
    17
    Свети Петър
    "Благодарности за гн Савов за неговата решимост... дрън дрън дрън бля бля бляя .."-черен Черен най Черен хумор,това ми харесва.Адмирации на който го е написал
  • 11
    16
    Кънчо
    Абе еййй всичко пропада, разкопаните улици пропадат, вие нормални ли сте да мислите че сте завършили нещо. Взехте парите и ай чал.. Нищо не сте направили като хората, Бейрут е навън.
  • 7
    15
    Русенец от село
    Този паразит на 70 да не е един дебел кух с брада от Сливо поле дето си мисли че светът се върти около него?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари