Илхан Кючюк: Не съм оптимист, че до юни България ще влезе и по суша в Шенген

0
Смятам, че големият проблем на българската външна политика години наред беше, че приема европейската политика като външна, заяви евродепутатът
Смятам, че големият проблем на българската външна политика години наред беше, че приема европейската политика като външна, заяви евродепутатът Снимка: Ilhan Kyuchyuk / Facebook

Смятам, че големият проблем на българската външна политика години наред беше, че приема европейската политика като външна, заяви евродепутатът

Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в шенгенското пространство до юни.

Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ евродепутатът от ДПС и президент на партията Алианс на либералите и демократите - АЛДЕ – Илхан Кючюк.

"Трябва да направим всичко възможно и да положим необходимите усилия да влезем и в сухопътния Шенген. България и Румъния трябва да продължат ръка за ръка в този процес. Не съм оптимист, че България ще влезе и по суша в шенгенското пространство до юни", каза Илхан Кючюк.

"Националната позиция беше, че искаме пълноправно членство в Шенген и около нея беше изграден консенсусът - между българските власти, евродепутатите и всички колеги, които през годините са защитавали тази цел. Влизането само по въздух и море в Шенген не беше целта, дефинирана пред всички нас. Но това не означава, че стъпката напред не беше направена. Точно обратното! Ще използваме целия инструментариум от шенгенското пространство, включително и финансов. Ще имаме възможност да даваме оценка на шенгенското пространство не само от гледна точка на нашите цели, но ще даваме идеи и предложения за политика. Въпросът е за активността, до каква степен България желае да бъде активна в процеса на своята интеграция", посочи евродепутатът.

"Аз смятам, че големият проблем на българската външна политика години наред беше, че приема европейската политика като външна, а тя е вътрешна за нас като европейска държава. Процесът на интеграция върви бавно и понякога много разпокъсано. Притесненията ни са да не продължи безкрайно дълго това", заяви Илхан Кючюк.

Той коментира и приоритетните политики на Европейския парламент.

"Европейският парламент е много разнолик, защото очакванията на европейските граждани са различни. Аз прочетох много внимателно едно изследване на Европейския съвет по външна политика: Румъния и Великобритания се интересуват от последствията от COVID-19, в Южна Европа, включително и в България, хората са притеснени наъ-вече от икономическите показатели, северните държави са притеснени от климатичните промени. И разбира се - миграцията, която вълнува най-вече германските граждани."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    А бе хора, ако имаше някаква възможност да влезем в Шенген скоро, щеше ли Таки да зарови пари в буферния паркинг. Където трябва, всичко се знае, а за нас просто правят театър.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари