Илхан Кючюк: България е жертва на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия

0
Концентрацията на всички усилия за членството ни в Шенген трябва да бъде през тази година, отбеляза евродепутатът
Концентрацията на всички усилия за членството ни в Шенген трябва да бъде през тази година, отбеляза евродепутатът Снимка: Ilhan Kyuchyuk / Facebook

Концентрацията на всички усилия за членството ни в Шенген трябва да бъде през тази година, отбеляза евродепутатът

"Съпротивата на Нидерландия и Австрия във връзка с влизането на България в Шенген ще преодолеем само с обединени усилия на национално ниво, с дипломатически и политически действия, които да бъдат ясно разположени във времето."

Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Илхан Кючюк, съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа.

"И нека да бъдем една идея по-конкретни - 2023 г. е възможността това да се случи. 2024 г. ще бъде твърде късно и трудно, защото през 2024 г. имаме европейски избори, а от европейските избори зависят и съдбите на европейските институции. Затова ми се струва, че концентрацията на всички усилия трябва да бъде през тази година, декември месец, България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Имаме нашите аргументи, но освен това, ние трябва да направим всичко възможно тези аргументи да бъдат изказани, изговорени, и най-вече това, което беше пропуснато през годините, да се говори с гражданското общество на тези държави, трябва да бъде направено", каза още той.

Според Илхан Кючюк България и Румъния определено са жертви на вътрешната политика на Австрия и Нидерландия.

"Проблемът не е на европейските институции, ние имаме тяхната подкрепа. Проблемът е в тези две държави, които поради различни причини използваха правото на политическо вето върху България и Румъния, там е проблемът. И трябва да се говори в Австрия и в Нидерландия, не на друго място", допълни той.

С какви аргументи ще се противопоставим на тезата, че първо трябва да се решат проблемите по Шенгенските граници, да се извършат реформи и едва тогава да се приемат България и Румъния?

"Този дебат е много дълъг, той включва много популистки мотиви, един от които е, че България не охранява добре външната граница на Европейския съюз. Ако се погледнат данните от 2023 г. в частта януари-август месец, се вижда, че българската държава със своите гранични органи е направила всичко възможно да превантира влизането на нейна територия нелегално на 131 000 случая, на 131 000 опита за пресичане на българската граница. А идеята за това, че трябва да се подобри функционирането на Шенгенското пространство не е нова, тя съществува, но това трябва да се вземе като решение на европейско ниво, а не да бъде като условие на една държава, като България, която изпълнява своите ангажименти по “Шенген".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ...
    На депесе сме най-голяма жертва. Ебан в устата със свински хуй калмар.
  • 3
    2
    Забравих....
    Бившите агенти на ДС и РУМНО. ,външнотърговските дружества,комсомола и май вече на изпълнителите на прехода глупавите ДИСИДЕНТИ. и забравих. НДСВ, тройна коалиция
  • 2
    1
    България е ЖЕРТВА НА:
    ДПС. БСП. ГЕРБ. БКП. СДС ДСБ. ДБ. ПП. ВМРО ДА -Б. И НА БИВШИТЕ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ ОТ ДС. МВР. МО. И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ. Е ИСТИНАТА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари