Икономист: Неуважаема г-жо Сачева, не си служете с неистини!

5
Нека разгледаме числата, които въпросната госпожа изнесе
Нека разгледаме числата, които въпросната госпожа изнесе

През последните дни едно интервю на ”печално” известната министър Сачева предизвика много коментари. Твърденията, изнесени от въпросната госпожа, затвърждават факта, че тя си служи с тип гъобелсова пропаганда. Но! Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти!

Нека разгледаме числата, които въпросната госпожа изнесе. Без пристрастия и без емоции.

Първо: Моля, г-жо Сачева, научете се какво и как се измерва БВП! Увеличението на БВП, за което говорите не е 2 пъти, а САМО ¼ за последните 10 години. Това е умерен растеж на БВП, който съвпада с икономическия цикъл на растеж в целия свят. Отбелязаният от Вас растеж е измерим с този на САЩ. Представяте ли си една държава, която се бори за бързо развитие да е сравнима със САЩ? Това ли е ръстът, с който искате да се похвалите? Не, това е несериозно!

Още повече, че БВП е само едно число и то не отразява в цялост състоянието на икономиката!

България е страната с най – енергоемко производство в ЕС! България е страната с най- високо ниво на неравенство в ЕС! България е страната с най – ниска минимална и средна заплата в целия ЕС!

Неуважаема г-жо, знам, че не знаете, но САМО със стимули за субсидирана заетост няма да стане. Важно е производството да се увеличи или цитарайки всеизвестната реплика от американските президентски капмании "It’s the economy, stupid"!

Трябват политически програми, които да осигурят максимално производство. Това ще доведе до по-високи заплати!

Проблемът за разпределението (неравенството), който се поставя непрестано на дневен ред, в крайна сметка се решава по – лесно, когато има повече за разпределение.

Второ: За ГЕРБ са гласували над 1 милион души, затова правителството е легитимно избрано и няма да подава оставка.

Освен несъстоятелен, този довод е и несериозен.

Неуважаема г-жо, без да има нужда да се връщаме по – назад в историята, но за правителството с премиер Орешарски бяха гласували 1.6 милиона. Трябва ли да Ви припомням Вашите думи тогава? Трябва ли да Ви припомням думите на Вашия началик тогава?

Трето: Неуважаема г-жо, правите ли разлика между юридическо лице и физическо лице?
Знаете ли, че всеки отговаря пред закона отделно? Не съм адвокат, а и не искам да бъда, но ако искаме върховенство на закона и справедливост, трябва да се научите да правите тези разлики! Вие сте за диктатура! Но явно липсата на познание е от значение!

Четвърто: Неуважаема г-жо, правите ли разлика между свобода на словото и свобода на медиите!

Когато разберете разликата между двете ще знаете какво да говорите! Дотогава няма нищо смислено в отговорите Ви!

Пето: Колко от делата на въпросната комисия са доведени до край? Колко е издръжката на комисията? Колко пари е събрала комисията?

Когато се опитвате да прокарате определени числа е важно да знаете фактите! Фактите са приходи за 2019 г. 111 хил. лева, разходи 17 178 хил. лева или за събирането на 1 лева приход са направени 155 лева разходи!

Шесто: По отношение на Евробарометър и цитираните неистини. Истината е, че 80 на сто от българите смятат, че корупцията е широко разпространена у нас. За 5 на сто от сънародниците ни тя е рядко явление, а 15 процента са отговорили с "не знам". Това се разбира от огласените от Европейската комисия (ЕК) резултати от последното специално проучване на Евробарометър за корупцията.

Не си служете с неистини! Това не е добре за един министър!

Пламен Данаилов, икономист / Frog News

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари