Икономист: Българските органи не могат да разследват Nexo, защото компанията не оперира у нас

2
Михаил Кръстев определи работата на комисията по казуса Nexo като прахосване на парламентарно време
Михаил Кръстев определи работата на комисията по казуса Nexo като прахосване на парламентарно време Снимка: БНТ / стоп кадър

Михаил Кръстев определи работата на комисията по казуса Nexo като прахосване на парламентарно време

Българските правоохранителни органи не биха могли да надзирават или разследват дейността на Nexo поради простата причина, че тя не оперира в България. Това заяви в "Денят започва" по БНТ икономистът Михаил Кръстев.

Според него технологията, по която работи компанията, не е подходяща за извършване на криминална дейност като пране на пари или финансиране на терористични организации, тъй като при криптовалутите има голяма прозрачност, а всяка трансакция оставя незаличима следа.

"Тя е крайно неподходяща за извършване на каквито и да е незаконни дейности и който реши да я използва за такива, би бил един много глупав човек. Самият факт и доказателство за това е пресконференцията на прокуратурата, на която бяха посочили две трансакции от потребител на платформата към едно лице, оперативно интересно за израелските служби. Макар и те да бяха задраскали стойността на трансакциите самите адреси, които бяха посочени, са достатъчни, за да ги пуснем в която и да е безплатна търсачка и разберем всичко за тях. Тоест, тази прозрачност - тя е незаличима, неманипулируема. Не може да се вкара фалшива трансакция там. Крайно неподходяща е както за тероризъм, така и за пране на пари, защото винаги оставя следа", каза Кръстев.

Според него скандалът с Nexo има политически оттенък, а по време на дебата в анкетната парламентарна комисията са се говорили повече политически неща, отколкото такива, свързани с правния казус.

"Подобни акции ни отдалечават от това да бъдем фактор в сферата на криптовалутите. Когато говорим за този сектор, има държави, които се позиционират така че да го развиват - като Дубай. Ние с публичното говорене, свързано със сектора, неминуемо се отдалечаваме", изтъкна той.

Той определи работата на комисията по казуса Nexo като прахосване на парламентарно време.

„Комисията за финансов надзор, НАП и прокуратурата не са представили никаква допълнителна информация и няма нарушения, които да не са известни на обществото. И комисията Nexo можеше да бъде прессъобщение, което тези органи да публикуват”, коментира Кръстев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    88
    Вие сте абсолютни бастуни нешастни!!! Ще разследвате дЕдовия!
  • 4
    2
    Там където е регистрирана
    ,там където оперира ,там отиват данъците. Тук данъци си плащат 600-те служители работещи във фирмата. Ти какво искаш ? Да ги превеждат на ГЕРБ ли ? Там е пълно с умници , да си направят и те Nexo-2 , за директор може да сложат кукловода Тома Биков и гениалния Делян Добрев !
  • -3
    1
    Русенец
    А къде е регистрирана бе цървул???? Къде отиват данъците??? Ще ти пикам на икономиста и на тебе…. Дудук!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари