IKEA вдига цените заради кризата с доставките

0
Мебелният гигант отбеляза рекордно търсене по време на пандемията, след като хората бяха принудени да работят и учат от вкъщи и решиха да подновят домовете си
Мебелният гигант отбеляза рекордно търсене по време на пандемията, след като хората бяха принудени да работят и учат от вкъщи и решиха да подновят домовете си

Мебелният гигант се подготвя за по-трудна и предизвикателна 2022 г.

Шведският мебелен гигант Ikea обяви, че ще повиши цените си, тъй като се очаква сериозно поскъпване на глобалните вериги за доставки и през следващата година, предават ВВС и Economic.bg. В сряда компанията отчете спад в печалбата за цялата година именно поради по-високите разходи за транспорт и суровини.

Бизнесът се бори с проблемите във веригите на доставки, които последваха от пандемията от COVID-19. Анализаторите прогнозират, че те биха се нормализирали едва в края на 2022 г.

Мебелният гигант отбеляза рекордно търсене по време на пандемията, след като хората бяха принудени да работят и учат от вкъщи и решиха да подновят домовете си. Въпреки това обаче печалбата преди данъци и такси в Ikea Group, която прави по-голямата част от парите си от продажба на стоки на франчайзополучателите, падна с 16% през годината до септември – до 1.7 милиарда евро. В сравнение с 2019 г. (годината преди избухването на пандемията) печалбата е намаляла с 4%.

"Най-големият удар върху приходите на Ikea дойде от стръмното увеличение на цените на транспорта и суровините през втората половина на финансовата година“, заяви главният финансов директор Мартин ван Дам.

Той добави, че поддържането на магазините и складовете на Ikea заредени е било истинско предизвикателство.

„Прекъсванията във веригата на доставки доведе до значителен спад в наличността на продукти, от които тепърва предстои да се възстановим. Очакваме това да продължи далеч през фискалната година на Ikea 2022“, добави той.

Главният финансов директор каза още, че ефектите от глобалната криза във веригата на доставки и високите цени на енергията ще продължат да влияят известно време. Той очаква 2022 г. да бъде по-трудна и с повече предизвикателства.

Ikea не повиши цените на продуктите си на търговците на дребно през годината до септември, но посочи, че ще прехвърли част от по-високите разходи за суровини и транспорт на собствениците на магазини през тази фискална година.

Въпреки че не можем да продължим да осигуряваме фиксирани цени за търговците на дребно при тези предизвикателни условия, ние също така планираме да поемем част от увеличените разходи през финансовата 2022 г.“, се казва в съобщение от компанията.

Мартин ван Дам отбеляза, че собствениците на магазини ще имат известна свобода да решат дали или до каква степен ще прехвърлят по-високите цени на купувачите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари