IKEA ще отдава мебели под наем

0
Когато периодът на наем приключи, клиентите ще ги връщат и може да вземат нещо друго под наем
Когато периодът на наем приключи, клиентите ще ги връщат и може да вземат нещо друго под наем Снимка: Associated Press

IKEA ще започне да отдава мебели под наем, което е радикална промяна на традиционния й бизнес модел.

Шведската компания смята, че тя може да доведе до нови начини за притежаване на продукти от клиентите – от офис столове до кухненски шкафове.

Най-големият производител на мебели в света ще направи първия експеримент с отдаване на стоки под наем в Швейцария още този месец и ще включва различни видове мебели, съобщава компанията.

Ще работим с партньори, така че да можем да отдаваме мебели под наем. Когато периодът на наем приключи, клиентите ще ги връщат и може да вземат нещо друго под наем“, казва пред Financial Times Торбьорн Луф, главен изпълнителен директор на Inter IKEA, която притежава бранда IKEA, предава Investor.BG.

И вместо да изхвърляме мебелите, ще ги освежаваме малко, след което може да ги продаваме, удължавайки жизнения цикъл на продуктите“, допълва той.

Експериментът е първият от поредицата тестове, които IKEA се надява да доведат до „растящи абонаментни услуги“ за различни видове мебели.

Това е част от промяната на бизнес модела на IKEA в момент, когато компанията се опитва не само да продава стоките си в складове извън града, но и да позволява на клиентите да вземат и сглобяват закупеното от тях.

Компанията отвори по-малки магазини в централни градски части, създаде магазини за конкретни стаи като кухня или спалня и подобри много от другите си услуги като онлайн продажби и доставки до домовете.

Главният изпълнителен директор на Inter IKEA, която контролира бранда и концепцията на търговеца на дребно, както и гамата от продукти, дизайна и производството, Торбьорн Луф съобщава, че отдаването под наем на мебели за офиса за бизнес клиенти ще бъде сред първите експерименти. Но Луф уточнява, че кухните може да са друга възможност за отдаване под наем вместо продажба.

Може да се каже, че отдаването под наем е друг начин за финансиране на кухнята. Когато този кръгов модел започне да функционира, ще имаме много по-голям интерес не просто да продаваме продукт, а да наблюдаваме какво се случва с него и дали клиентът полага грижи за него“, отбелязва Луф.

Той допълва, че сега IKEA проектира кухни, които да дават възможност за промяна на вратите на шкафовете, без да е необходимо да се променя цялата конфигурация.

Според Луф експериментът с отдаването на мебели под наем е част от стремежа на IKEA да развие кръгов бизнес модел, при която не само продава продуктите, но и може да ги използва повторно за създаването на нови неща. Той допълва, че компанията ще опита да намали произвежданите въглеродни емисии с 15% в абсолютни цифри, което се равнява на понижение със 70 на сто на продукт до 2030 г.

Ikea обмисля също да започне собствен бизнес с резервни части, който да позволи на клиентите да купуват компоненти като панти и болтове за мебели, които вече не са в наличност в магазините.

Компанията вече започна инициативи в някои страни за рециклиране на дърво и някои продукти като матраци. Луф казва, че тя вече е променила дизайна на диваните, за да гарантира, че няма да се озоват на сметището, а ще могат да бъдат разглобени на отделни материали като дърво, метал, пяна и текстил.

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари