Игнат Канев: Липсва ми родния край!

0
Нямате си на представа какво е да си дойдеш у дома, където хората ти мислят доброто
Нямате си на представа какво е да си дойдеш у дома, където хората ти мислят доброто Видео: Русе Медиа

Канадският милиардер от български произход Игнат Канев отново е в България.

92-годишният строителен предприемач и филантроп ще зарадва хората от Русенско, където е роден, с поредните си благотворителни инициативи. Чрез своята фондация „Канев“ той подпомага отново университета и държавната болница, която носи неговото име. Игнат Канев е сред основните дарители на Русенския университет и негов „Доктор хонорис кауза“.

Всяка среща с преподавателите и студентите за него е огромна радост, предава Русе Медиа. „Като знам каква мисия вие вършите да тренирате нашите младежи да бъдат наравно с другите нации, съм много доволен, с такава институция като Русенския университет можем само да се гордеем“, сподели Канев.Тази година бизнесменът прави пореден жест към висшето учебно заведение. Той връчи четири стипендии по 3000 канадски долара на студентите Ленимир Здравков, Марин Бочев, Боряна Пенчева и Живка Андреева за изключителни постижения в обучението, иновативната и творческа дейност. От името на Студентския съвет Игнат Канев получи приза „Будител на годината“ за 2017, присъден му единодушно от студентската общност, както и дарителско свидетелство от ректора на РУ проф.Христо Белоев за подкрепата му в развитието на изявените студенти. Макар и от хиляди километри разстояние, Игнат Канев следи внимателно събитията в родината си. И насърчава сънародниците си зад граница да й помагат.

За мен България е всичко. Аз на всекиго казвам, че малко да принесете за България, помага. Малко по малко, като мравчина, зрънце по зрънце, става голяма купчина. Българите зад граница много си я обичат България. Тук всички мърморят за България – това не било добре, онова не било добре. Всяко семейство си има проблем, а камо ли държавата. Така че аз, което виждам, сте на добър път, само продължавайте. Щом си плащате данъците, държавата ще прогресира. Щом спрете да си плащате данъци, тогава държавата куца, и то много куца“, сподели роденият в Горно Абланово строителен предприемач. На 25 септември Игнат Канев ще открие новото отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“, изградено изцяло с дарени от фондацията му средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари