Йенс Столтенберг: Вашата страна има важна роля в района на Черно море

0
Йенс Столтенберг и Николай Денков дадоха съвместно изявление в Брюксел
Йенс Столтенберг и Николай Денков дадоха съвместно изявление в Брюксел Снимка: НАТО

Йенс Столтенберг и Николай Денков дадоха съвместно изявление в Брюксел

Необходимо е да положим усилия, за да преодолеем известно изоставане в отбранителните способности, заяви днес премиерът Николай Денков на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след двустранната им среща в централата на НАТО в Брюксел, предаде БТА.

С това посещение искам да потвърдя пълноценното ни членство в НАТО, с всички задължения. Разбираме, че времената са трудни и затова има само два начина да бъдем в безопасност - да подобрим нашите способности в хора, подготовка и инфраструктура, в техническо отношение, да бъдем изцяло вписани в структурите на НАТО и да изпълняваме всичките си задължения, а от друга страна да разчитаме на подкрепата на останалите съюзници, по правилата на Алианса, добави той.

Разчитаме на Вашата подкрепа, обърна се той към Столтенберг. Източният фланг става все по-важен в последната година. Трябва да работим заедно, за да го укрепим допълнително, посочи премиерът.

В отговор на въпрос той отбеляза, че най-добрата защита, включително за България, е заплахите от руското нахлуване в Украйна да се намалят, като се помогне на Киев. Премиерът уточни, че нашата страна залага за тази година отбранителни разходи малко под 1,9 на сто от БВП, за догодина се предвиждат два процента, а за 2025 - над две на сто. По неговите думи нашата страна се стреми да повиши допълнително тези разходи, както се очаква да бъде решено на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Изправени сме пред най-предизвикателните времена за сигурността от десетилетия и България е на първа линия в едни от най-големите изпитания пред нас, заяви Столтенберг. Вашата страна има важна роля в съвместния отговор. От началото на руското нападение срещу Украйна България участва активно в сдържането и отбраната на НАТО в района на Черно море. В страната е разположен един от международните батальони на Алианса, воден от Италия, българските Военноморски сили участват в Черноморските патрули, добави той.

На Западните Балкани българските военни имат ключова роля за мисията на КейФОР в Косово, което е още по-важно във време на високо напрежение. Силите ни допринасят в Ирак като част от мисията на НАТО там. Всички тези усилия се ценят, посочи генералният секретар.

За сигурността на България НАТО осигурява силни способности за отбрана и сдържане в региона. НАТО продължава да подкрепя и защитава България. Благодаря на България за предоставената военна и хуманитарна помощ за Украйна. Това помага на украинците да упражнят правото си на самоотбрана, както предвижда Уставът на ООН, заяви Столтенберг.

Вече повишихме присъствието в източната част на Алианса, удвоихме батальоните и увеличихме техния размер, включително присъствието в България беше допълнено. Ще продължим да оценяваме нуждата от повече сили в повишена бойна готовност, когато и където бъдат необходими, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    до 5
    Всъщност това самолетче направи луди натовските ВВС на територията на Румъния и България 😁. Само нашето ПВО го засече, но не им разрешиха да излетят с миговете, понеже не са вързани в системата за разпознаване на "наши" самолети🤣 Точно затова и искат да дадат ПВО-то на украйна, щото руското ПВО е най-добро 😁
  • 0
    8
    .!. за 1
    +$0.05
  • 4
    7
    младен иванов
    Това НАТО трябваше да се разформирова още когато Варшавския договор престана да съществува.
  • 5
    6
    до 3
    Пак съм по-ощетен, защото пък на мен ми се повръща от защитници на украйна и разни бесарабски маймуни, които се крият от военна служба тук и крякат по форумите, като разгонени жаби. С украйна е свършено. За хубаво за лошо, това е положението.
  • 6
    5
    до 2
    Айде нямаше нужда да намесваме и кравите. Достатъчно е да си спомним миналата година, горе-долу по това време, как едно малко самолетче се подигра с въздушното пространство на България, а противо-въздушната ни отбрана наблюдава с палец в устата. В момента българският народ разчита на реномето ни не презряна дори от афганските маймуни държава и затова никой не ни е нападнал, иначе ако чакахме на „гордата“ българска армия и на осемте чертежа на Ф-16...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари