Йенс Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите си, положението е критично

1
НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар Снимка: Jens Stoltenberg / Twitter

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD, предава Дойче Веле.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

"За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация", подчерта генералният секретар на НАТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    а така!
    Слава на Русия! 🎉🥳🎉🥳🎉🥳
  • 11
    2
    фена на Путин
    Ха ! Е сега става интересно. Украйна е в предсмъртен гърч, а този шушляк открито призовава нато да обяви война на Русия. Аз оръжие за нато не пипвам, каквото ще да става.
  • 16
    1
    ???
    НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар. Този от НАТО тотално не е в час. И не само той. Изобщо това норвежко парвеню наясно ли е колко пъти руснаците са побеждавани в голяма война и дали за завладявани?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари