Йенс Столтенберг: Не трябва да подценяваме Русия

0
Русия планира дълга война, каза Столтенберг в интервю
Русия планира дълга война, каза Столтенберг в интервю Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия планира дълга война, каза Столтенберг в интервю

"Русия се готви за продължителна война в Украйна и поддръжниците на Киев от НАТО трябва да продължат да изпращат оръжия, докато президентът Владимир Путин осъзнае, че "не може да спечели на бойното поле", каза ръководителят на алианса Йенс Столтенберг пред AFP в петък, предаде News.bg.

Почти 10 месеца след нахлуването на Москва, силите на Киев нанесоха поредица от поражения на Кремъл, в резултат на което бяха освободени части от територия.

Но генералният секретар на НАТО Столтенберг предупреди, че няма признаци, че Путин се е "отказал от общата си цел да контролира Украйна".

"Не трябва да подценяваме Русия. Русия планира дълга война", каза Столтенберг в интервю. "Виждаме, че те мобилизират повече сили, че са готови да понесат и много жертви, че се опитват да получат достъп до повече оръжия и боеприпаси", добави той.

"Трябва да разберем, че президентът Путин е готов да бъде в тази война дълго време и да започне нови офанзиви".

Съюзниците от НАТО, водени от Съединените щати, изпратиха оръжия на стойност милиарди долари в Украйна, които ѝ помогнаха да обърне масата в конфликта и да остави Москва на заден план.

"Най-вероятно тази война ще приключи на масата за преговори, както повечето войни", каза Столтенберг, настоявайки, че всяко решение трябва да гарантира, че "Украйна надделява като суверенна, независима нация. Най-бързият начин да постигнем това е да ги подкрепим военно, така че президентът Путин да разбере, че не може да спечели на бойното поле, а трябва да седне и да преговаря добросъвестно."

В отговор на неуспехите си на бойното поле Москва отприщи вълни от ракетни и безпилотни удари срещу гражданската енергийна инфраструктура на Украйна.

Американски доклади казват, че Вашингтон финализира плановете си да изпрати своите най-модерни ПВО Patriot в Украйна, за да ги добави към други западни системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Киев.

Столтенберг каза, че "тече дискусия" относно доставката на "Пейтриът", но посочи, че съюзниците от НАТО трябва да се уверят, че има достатъчно боеприпаси и резервни части, за да поддържат оръжията, изпратени досега.

"Имаме диалог между съюзниците относно допълнителни системи, но става все по-важно да се гарантира, че всички системи, които се доставят, са функционални."

Исканията на Украйна за повече оръжия и огромен поток от боеприпаси изтощиха запасите на членовете на НАТО и предизвикаха опасения, че отбранителната индустрия на алианса може да не е в състояние да произведе достатъчно.

"Ние увеличаваме производството, за да направим точно това: да можем както да попълним собствените си запаси за възпиране и отбрана, така и да продължим да предоставяме подкрепа на Украйна в дългосрочен план", каза Столтенберг.

В краткосрочен план това означава повече смени във фабриките, за да се увеличи максимално производството и с течение на времето да се засилят съвместните покупки на оръжия и да се дадат на индустрията "сигнали за дългосрочно търсене, така че да могат да инвестират повече", каза той.

Пълномащабната инвазия на Путин в Украйна беше сеизмичен шок за Запада.

Това принуди НАТО да извърши най-голямата си адаптация от края на Студената война чрез масово укрепване на източния си фланг и видя Финландия и Швеция да настояват да влязат в алианса.

"Това е най-опасната криза на сигурността, в която се намираме в Европа след Втората световна война", каза Столтенберг.

"Това е ключов момент за сигурността".

Столтенберг каза, че макар напоследък да има спад в ядрените заплахи от Путин, алиансът остава "бдителен и постоянно ще следи какво правят (в Русия)".

"Ядрената реторика във връзка с потенциалното използване на ядрени оръжия е безразсъдна и опасна", каза ръководителят на НАТО. "Целта му, разбира се, е да ни възпре да подкрепим Украйна, но той няма да успее да го направи".

Настоящият мандат на Столтенберг като ръководител на НАТО трябва да изтече към края на 2023 г., след като лидерите на съюзниците през март удължиха мандата му с още една година заради войната, която бушува в Украйна.

63-годишният бивш норвежки премиер остана уклончив относно това дали със сигурност ще напусне поста догодина, като каза само "Нямам други планове".

"Моят фокус е върху изпълнението на отговорностите ми като генерален секретар на НАТО по начин, който гарантира, че този съюз ще продължи да стои заедно", каза той.

"Това е единственият ми фокус и след това оставям на държавните и правителствените ръководители да решат какво ще се случи след моя мандат."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    i amerikancite i rusnacite sa...
    i nikoi ot tqh ne trqbva da se podcenqva.. shtoto shte igraem Fallout Online skoro
  • 6
    1
    русенец
    Алилуя! Започва да ви идва акъла в главата. :)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари