Идва циганско лято

2
Причината за хубавото време е мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка
Причината за хубавото време е мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка

Към края на следващата седмица температурите ще се понижат

Преди около 24 часа и Европейският модел за средносрочни преноси, започна да прогнозира очаквано застудяване към края на следващата седмица. Наблюдаваме, че и двата модела, имат несигурност към предстоящата синоптична обстановка. Защото определянето на местоположението на полярния фронт е трудна задача и за давате модела. Преди предполагаемата голяма промяна се очакват необичайно високи температури за октомври, информира Meteo Balkans.

От утре и през следващите дни топлото време ще обхване и Централна и Източна Европа и то дни преди голямото понижение, което се очаква към 18-22 октомври. Причината за хубавото време е мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка.

През следващите 72 часа, именно тази въздушна маса ще определя необичайно топлото време над Балканският полуостров. Очакваме необичайно високи температури, като на места те ще надминат 25 градуса по Целзий.

Тези снимки ни показват очакваната температурата, на 1500 м. Тези карти са подходящи за определяне на фронталните зони. На картите виждаме, че от Северна и Източна Европа, имаме нахлуване на полярен въздух. И двата модела днес (12.10) прогнозират сходни прогнози, като до преди дни ECMWF- не прогнозираше точно това застудяване. ECMWF започна да прогнозира застудяване, което е сигурен сигнал, че ще имаме застудяване над Източна Европа. През изминалата седмица GFS продължаваше да прогнозира подобен сценарии, но с известни отклонения на полярното нахлуване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    русенец
    Циганското лято е топло и слънчево време след Димитровден.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари