Идеята за Съединението се ражда в Русе

0
Докато са в Русе Вазов и Захари Стоянов стигат до идеята за Съединението
Докато са в Русе Вазов и Захари Стоянов стигат до идеята за Съединението Видео: БНТ

Видни българи, които са живеели в Русе след Освобождението, са били тясно свързани с дейността по Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

У тях постепенно узрява идеята за обединение на разделеното ни отечество, а в Русе е учреден един от първите комитети за единение на България, предава БНТ.

След Освобождението Русе е един голям град, едно съсредоточие на хора, които преди това са участвали в българското национално-освободително движение-казва уредникът в Историческия музей Марияна Димитрова.

Марияна Димитрова-уредник в Историческия музей в Русе
„ В Русе след Освобождението живеят Любен Каравелов. Иван Вазов за кратко е тук. Тук са дейци на национално-освободителното движение като Захари Стоянов, Панайот Хитов. Първият комитет е създаден във Велико Търново, но вторият веднага след това е създаден в Русе, като негов председател е Иван Вазов, който по това време работи в канцеларията на временното руско управление."

В годините преди Съединението неговият идеолог Захари Стоянов е работил като писар в Апелативния съд в Русе.

Марияна Димитрова-уредник в Историческия музей в Русе
„ Настъпвайки застой в съединисткото движение, той решава и заминава за Пловдив, за да бъде в епицентъра на съединисткото движение, където създава и Тайния револиюционен комитет."

И други дейци, свързани с Русе , имат заслуги за Съединението.

Марияна Димитрова-уредник в Историческия музей в Русе
„ Славният български войвода Панайот Хитов взема участие в Сливен в Съединението като създава волентиерски ескадрон, т.е. отряд от доброволци."

В Историческия музей в Русе е запазен благодарствен адрес от сливенското гражданство до Панайот Хитов за това, че е помогнал с отряда си за Съединението.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари