Идея: Заведенията да плащат такса, ако вътре се пуши

0
Тези обекти ще бъдат обозначени със стикер, че таксата е платена
Тези обекти ще бъдат обозначени със стикер, че таксата е платена

Баровете, дискотеките, клубовете и ресторантите да могат сами да избират дали да разрешават пушенето на цигари, като разрешението да се обвързва с такса за тях.

Това предлага Българската асоциация на заведенията в официално становище до Министерството на здравеопазването и Народното събрание.

Вчера парламентът отхвърли предложението на вицепремиера Валери Симеонов забраната за пушене на закрито да бъде отменена. Законопроектът беше внесен формално от народния представител от "Обединени патриоти" (НФСБ) Христиан Митев. Мотивът е, че настоящата забрана така или иначе не се спазва, а и води до финансови загуби на туристически обекти. Промените предвиждаха хотелите, заведенията, корабите, летищата и стадионите да имат разрешение за обособяване на зони за пушачи.

Сега асоциацията на заведенията предлага да се въведе годишна такса за онези заведения, които разрешат пушенето, а парите да влизат в специален държавен фонд. Всяко от заведенията, което е платило съответната сума, ще обозначава със стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

Според членовете на асоциацията така правилата за режима ще са прости и лесно изпълними, ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури приход в държавния бюджет. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в страна, се казва в съобщението на асоциацията. За какво ще отиват парите ще решава правителството.

Предложенията на Българската асоциация на заведенията включва също да не бъдат въвеждани санкции, които предвиждат спирането и преустановяването на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари