Идентифицираха мъжът, който прочете посланието, в което ИД пое отговорност за атаките в Париж

0
Той е смятан за един от организаторите на мрежа за изпращане на ислямски бойци в Ирак
Той е смятан за един от организаторите на мрежа за изпращане на ислямски бойци в Ирак

Френски джихадист е прочел текста в аудиопосланието на групировката Ислямска държава, с което тя пое отговорност за атентатите в Париж от 13 ноември, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Агенциите се позовават на източник, близък до разследването на нападенията, пише БТА
Аудиосъобщението беше разпространено в интернет. То беше с продължителност от 6 минути. Мъжът, който говори в него, е 36-годишният Фабиан Клен от френския град Тулуза. Той е бил приближен на терориста Мохамед Мера, който през март 2012 г. уби в района на Тулуза трима френски военни, един учител и трима ученици от еврейско училище. Мера беше ликвидиран при полицейска операция малко след атаките.

Записът, в който говори Клен, беше проучван дълго време от френските специални служби. Накрая те са заключили, че действително става дума за гласа на Клен.
Фабиан Клен и неговият брат Жан-Мишел, са израснали в Тулуза. Те са приели исляма, а после са се радикализирали в началото на 21 век. После двамата братя са се сближили с ислямска общност, ръководена от французин от сирийски произход на име Оливие Корел, който бил по-възрастен от тях. На него двамата братя гледали като на духовен лидер.

Фабиан Клен приел името Омар, когато приел исляма. Той е смятан за един от организаторите на мрежа за изпращане на ислямски бойци в Ирак, където те се сражавали срещу американската армия. Фабиан бил осъден през юли 2009 г. на пет години затвор. През тези години зад решетките било прехванато писмо, което той адресирал до Мохамед Мера, с който се запознал няколко години преди това.

След като бил освободен, Фабиан заминал за Сирия, придружаван от няколко членове на тулузките радикални ислямски среди. Там той се присъединил към ИД. Оттам той останал в контакт с кандидат-джихадисти във Франция и е смятан като един от подстрекателите на неуспешния атентат през април срещу църква в град Вилжюиф край Париж. Това нападение беше извършено от младия алжирец Сид Ахмед Глам.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари