ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ е реализирала проекти за 47 милиона евро

1
Агенцията успя да обнови своя флот със съвременни плавателни съдове
Агенцията успя да обнови своя флот със съвременни плавателни съдове Снимка: ИАППД

Агенцията успя да обнови своя флот със съвременни плавателни съдове

През последните десет години Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав (ИАППД) реализира успешно повече проекти на стойност над 47 млн. евро, което на фона на нашия бюджет е огромна сума. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията Ивелин Занев, който участва в провеждащата се в Русе Регионална конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА в Русе.

„Благодарение на финансирането от европейските фондове Агенцията успя да обнови своя флот със съвременни плавателни съдове, с които да изпълнява по-добре своите задължения по поддържане на корабоплавателния път в българския участък на реката. Преди да започнем да работим с европейските фондове, имахме техника и кораби, които бяха строени през 40-те години и бяха морални остарели. Условията за работа не бяха удобни за екипажите. С новите плавателни съдове хората, които работят, правят това много по-качествено и безопасно“, посочи Занев пред участниците във форума.

По думите му финансиращите програми, по които е работила агенцията през последните години, са били Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“, Програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа“, Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България“ 2007 – 2013 г., Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 и Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г.

Изпълнителният директор на агенцията съобщи още, че по Механизма за свързване на Европа са доставени няколко плавателния съда, сред които е и маркиращият кораб „Осъм“. „Той ни позволява, след като сме извършили предварителните проучвания под вода и сме установили къде са дълбоките и удобни за преминаване на корабите места, да ги обозначим с плаващи навигационни знаци“, разказа той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари