И върховната прокуратура оневини Цветанов за "Апартаментгейт"

2
Не са укрити данъци, няма симулативна сделка и корупция, постанови ВКП
Не са укрити данъци, няма симулативна сделка и корупция, постанови ВКП

Не са укрити данъци, няма симулативна сделка и корупция, постанови ВКП

Отказът на спецпрокуратурата да образува разследване срещу Цветан Цветанов по скандала "Апартаментгейт" е потвърден от апелативната, а след това и от Върховната касационна прокуратура. Това съобщи Гражданско сдружение "Боец", които сезира институциите по темата.

С постановление от 25 февруари прокурор В. Стефанова, шеф на отдел "Специален" е потвърдила отказа, обяснява "Боец" и публикува акта й. "Постановлението не подлежи на инстанционен контрол", приключва актът на Стефанова. То обаче би могло да се обжалва и пред самия главен прокурор Иван Гешев. За цялата минала година той е отменил под 10 отказа да бъде образувано досъдебно производство, без да дава указания по тях, отчете наскоро той пред Брюксел.

"Точно две години след избухването на скандала за апартамента с асансьора в хола, който скандал се разви до буря, обхванала десетки апартаментаджии и балконаджии, няма нито един осъден! А Цветанов се опитва да се върне в политиката, като "носител на промяната", подобаващо изпран от прокуратурата на Гешев и Пеевски. Задайте си въпроса, каква опозиция на мафията може да бъде Цветанов, след като прокуратурата на мафията го пази и спаси от съдебно преследване", казва "Боец".

В постановлението на ВКП пише, че НАП са проверявали казуса, а спецпрокурорът също е проверявал лично. "Не намират опора в резултатите от извършените данъчни проверки на Цветан Цветанов, Десислава Цветанова и "Артекс инженеринг 2000 -5" ООД и твърденията за симулативна сделка, целяща укриване и неплащане на данъци и такси, респективно корупционна схема по повод действия на Цветанов като народен представител и председател на ПГ на ГЕРБ в полза на продавача", пише прокурор Стефанова.

НАП е изследвала и доходите и разходите на семейство Цветанов, както и замяна, направена преди покупката на апартамента от "Артекс" и не е открила проблем, аргументира се още прокурорката.

Тя допълва, че през 2019 г. в прокуратурата е имало преписка с №1630 за проверка на същите факти, която е била прекратена. "Един от принципите на прокуратурата по отношение на властимащите и тяхното обкръжение, въведен от Цацаров и продължен от Гешев - "Веднъж проверен и изпран - цял живот чист и невинен", коментира "Боец". И напомня как по същия начин през 2016 г. прокуратурата отказа да провери сигнала им "срещу депутата Делян Пеевски за произхода на неговите средства, с които от собственик на стар "Опел" за няколко месеца се превърна в мултимилионер. Тогава прокуратурата отказа с аргумента, че през 2014 г. е проверила Пеевски и неговата майка и не са установили нередности".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари