И ученици се включиха в бунта във Франция

0
Блокираха 100 училища като част от разрастващите се демонстрации срещу френското правителство
Блокираха 100 училища като част от разрастващите се демонстрации срещу френското правителство Снимка: ЕПА

Ученици блокираха около 100 училища като част от разрастващите се демонстрации срещу френското правителство на президента Еманюел Макрон, пише "Гардиън", предаде News.bg.

Премиерът на държавата Едуар Филип се срещна с лидерите на опозицията, докато националните протести продължават да обхващат цялата страна.

След като хиляди маскирани демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията и запалиха автомобили, сгради и барикади в най-богатите райони в Париж в събота, движението "жълтите жилетки" днес продължи с мирни антиправителствени демонстрации, изграждайки барикади на пътища и в складове с гориво.

Ученици, които протестират срещу промени в колежите и университетската система, се възползваха от протестното настроение и блокираха училища. Около 100 средни училища са напълно или частично блокирани във Франция, включително и в южния град Тулуза и в района на Париж.

Седем ученици са арестувани, след като силите за борба с безредиците са извикани в училище северно от Париж заради обърнат автомобил и подпалени кошове за боклук.

Френските власти традиционно се страхуват от протести на ученици, защото демонстрациите им се разпространяват бързо.

Днес 80-годишна жена почина в Марсилия след удар с полицейска граната със сълзотворен газ в събота. Тя е била в апартамента си и отворила прозорците, за да затвори кепенците, когато била ударена с гранатата, докато полицията се опитвала да усмири протестиращи. Жената е починала в болница след операция.

Междувременно 11 склада за гориво в страната са затворени заради блокада на протестиращи. Повече от 70 бензиностанции са останали без гориво и на места са поставени ограничения на продаваното количество. 

Социологическо проучване на Harris Interactive показва, проведено след насилието в Париж в събота, че 72% от французите подкрепят протестното движение, започнало през миналия месец в отговор на решение на властите да вдигнат екологичните такси върху горивата.

Очаква се премиерът на Франция да се срещне с представители на протестиращите във вторник, но народното движение, появило се в социалните мрежи, няма ръководство и конкретна структура. Един парижки представител заяви, че е получил смъртни заплахи да не се среща с управляващите.

Повечето опозиционни политици призовават правителството да премахне планираната такса върху горивата от януари. Само Зелената партия я подкрепя, но настоява да е по-справедлива.

Междувременно АП съобщава, че френските парамедици са се присъединили към антиправителствените протести.

Десетки линейки блокираха мост, който води към парламента. Те се оплакват относно промени в работните условия.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари