И прокуратурата се захвана с казуса за изборните машини на склад

0
Вносителят на машините за вота "Сиела" сигнализира за неправомерни действия на МВР, съобщиха от държавното обвинение
Вносителят на машините за вота "Сиела" сигнализира за неправомерни действия на МВР, съобщиха от държавното обвинение Снимка: БГНЕС / архив

Междувременно обвиненията на Борисов дадоха повод за поредно сближение между ГЕРБ и БСП

Прокуратурата също се захвана с машините за гласуване, съхранявани в склада на частната фирма "Карго Партнърс". От държавното обвинение съобщиха днес, че в петък, 5 ноември, в Софийска градска прокуратура в късните часове е внесен сигнал от вносителя на устройствата „Сиела Норма“. В сигнала се излагали твърдения за "неправомерни действия от страна на служители на МВР", предава в.Сега.

Дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия (ЦИК). Прокурори са връчили писма на Главна Дирекция „Жандармерия“ на МВР, която охранява склад на „Карго Партнърс“, с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка, завършва съобщението на държавното обвинение.

А ГЕРБ и БСП отново са в същия лагер

Интересен отзвук от страна на БСП получиха тежките обвинения, които изсипа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за 228-те намерени машини за гласуване извън поръчаните. От „Позитано” 20 разпространиха днес позиция, в която обявиха, че случаят доказва необходимостта да се извърши преброяване на контролните разписки от устройствата след изборния ден.

За същото отдавна настоява и ГЕРБ. Всъщност представителите на бившите управляващи в Централната избирателна комисия (ЦИК), заедно със социалистите, ДПС и ИТН временно успяха да прокарат такава мярка. В крайна сметка обаче, след надигналата се политическа съпротива, решението на изборните комисари отпадна.

Сега обаче червените видяха повод да подновят искането разписките да се броят във всички избирателни секции с машинно гласуване. „Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи”, аргументират се социалистите.

Като основание за искането си посочват, че ключовете за изходния код на машините са предадени на ЦИК със закъснение, а и комисарите не можели да ги използват заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата-производител. „Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма”, посочват от „Позитано” 20.

По повод 228-те машини левите напомнят, че те се съхраняват заедно с устройствата, които ще се използват на изборите на 14 ноември. И питат: „Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?”

В заключение от БСП посочват, че броенето на отрязъците е единствената гаранция за честността на гласуването. Така позицията им по темата отново съвпадна с тази на ГЕРБ. Това е интересно, тъй като по принцип двете формации се представят като най-върли врагове. Вижда се обаче, че по определени въпроси, особено засягащи уредбата на машинното гласуване, герберите и социалистите се оказват изненадващо близки.

Самата Нинова тази сутрин, почти превантивно, се опита да контрира твърдения, че партията ѝ работи заедно с формацията на Борисов. "Винаги като наближат избори се появява една и съща дъвка – „Борисов и Нинова се разбраха”, а след изборите се вижда, че не е така. Отнасям се иронично вече", обяви соцлидерът пред БНТ.

Борисов: Хванахме ги по боксерки

Лидерът на ГЕРБ отказа да приеме каквито и да било обяснения по темата с машините, които не съвпадат с неговата версия за подготвяна измама. „Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор, какъвто да ни удовлетвори. Съгласно закона, има над 12 хиляди сертифицирани машини, стоят в специален склад – не мога да си закарам шкодата да ми я пазят там, той е само за тези машини. Изведнъж в това помещение се появяват някакви нови 228 машини, от същия тип в склад, в който нямат работа. Това са точно 228 хиляди гласа. Те дават някакви глупави отговори, че щели да се тестват някъде в чужбина“, коментира Борисов по време на посещение в Симеоновград, цитиран от bTV.

Той отрече да е водил разговори с Корнелия Нинова. Но подчерта, че двамата са на една и съща позиция по отношение на машинните разписки, с думите: "Сега сапунисват и нея заради измамата с машините, която правят, защото искаме да преброим контролните талони."

Какви са обясненията на МВР

Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите”. Това коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров пред БНР във връзка с твърденията на ГЕРБ.

228-те машини са собственост на „Сиела”, докарани са заедно с още 800, закупени като допълнителни за изборите”, допълни Тодоров. По обяснение на фирмата тези 228 устройства са били предназначени за тестово показване в Албания и Грузия. Според Тодоров от ДАНС са направили проверка и са потвърдили това, което той разказва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • русенец
    При неотдавнашното посещение на Тони Блинки в Пекин, той бе посрещнат на летището от заместник ПР-а на Окръжния комитет на...
  • чичомехтинпедала
    Пиша тука някакви тапотий да ми плашта Мутрофанката жълти копейки.да живей ТероруZZшлямия и путлерчето!
  • daskal
    Колкото и да се труфят с арманита и шанели, всичките ни милионери "бизнесмени" днес смърдят на БКП и Държавна сигурност....
  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...