И двете болници в Русе ще строят хеликоптерни площадки

4
В Русе вече е идвала специализирана комисия, за да оглежда подходящ терен за такова летище
В Русе вече е идвала специализирана комисия, за да оглежда подходящ терен за такова летище

И двете болници – „Медика“ и „Канев“, ще изграждат болнични хеликоптерни летища

Към здравното министерство до момента интерес за изграждане на болнично летище в Русе са заявили от УМБАЛ “Канев”, поясниха от Министерството на здравеопазването, цитирани от БРЯГ. Екипът на министерството е готов да окаже методическа помощ относно изискванията за изграждане и експлоатация на съоръжението, поясниха оттам.

„Ние също проектираме хеликоптерна площадка, която финансираме сами, както и изграждането на цялото съоръжение. В нашия екип вече имаме двама специалисти- лекар анестезиолог и медицинска сестра, които успешно преминаха курса във Военномедицинска академия”, каза Алисе Муртезова, административен директор на лечебни заведения „Медика" в Русе.

Терените за болничните хеликоптери ще са на земи, на които могат да се изградят такива летища със съответната логистика, място за горива и експлоатационни материали, поясниха и от транспортното министерство за медията ни.

Мястото за хеликоптерна площадка не трябва да е в област, в която има редовни неблагоприятни атмосферни условия като ниски облаци, мъгла, наводнения от бури или наводнения от води. Площадки не трябва да се разполагат и до фабрики, електроцентрали и други съоръжения, които създават дим и по този начин нарушават видимостта. Освен това не трябва да се намират в непосредствена близост до жилищни райони и не трябва да пречат за развитието на населените пунктове. Летището трябва да е в близост до източници на енергия, топлофикационни линии. водоснабдяване, телекомуникации, канализационни, сухопътен транспорт и метро станции, сочи ръководство за изграждане на хеликоптерни площадки за гражданската авиация, публикувано е quosub.tutkrabov.net.

В Русе вече е идвала специализирана комисия, за да оглежда подходящ терен за такова летище. Теренът, на който са се спрели специалистите, е на кея, под болница „Канев“.

Защо рестартира процесът по изграждане на системата за спешната медицинска помощ по въздух?

Дали обаче това ще е окончателното място, предстои да стане ясно. Транспортният министър Георги Гвоздейков заяви в края на седмицата, че са рестартирали процеса по изграждане на системата за спешната медицинска помощ по въздух, защото бил забавен и поведен в грешна посока от служебното правителство.

Гвоздейков посочи, че предишният кабинет е искал да изгради оперативните бази за хеликоптерите на територията на няколко болници в страната. „Това е абсолютно недопустимо и е в противоречие със закона. Оперативната база представлява терен от над 6 декара, на който трябва да бъде изградена площадка и инфраструктурата, с която да се осигури поддръжката на хеликоптерите, местата за почивка на персонала, местата за навигация и комуникация, ГСМ склад. Всичко това няма как да бъде изградено на територията на болница“, обясни министърът.

Министърът уточни, че ще бъдат изградени 6 оперативни бази, като терените за четири от тях вече са осигурени. Поясняваме, че оперативните бази за хеликоптерите са основните точки, откъдето хеликоптерите ще обслужват болниците в цялата страна. Т.е. 6-те оперативни бази нямат отношение към болничните площадки за хеликоптерите, където въздушните апарати ще доставят пострадали и болни пациенти.

"Министерството на транспорта предостави три терена, които са на съществуващата инфраструктура на летище София, летище Пловдив и летище Търговище в село Буховци, където ще бъдат три от оперативни бази. Четвъртата ще бъде на терен на община Сливен. Другите две точки са летище Долна Митрополия, на военновъздушното училище, а последната точка е на летище Габровница – бивша военновъздушна база, която към момента е с отпаднала необходимост. Работим за прехвърляне на последните два имота към Министерството на здравеопазването", каза още Гвоздейков. До всяка точка на страната ще могат да се придвижват по 2 хеликоптера в случай на по-сериозен инцидент.

Най-близките хеликоптерни бази, които ще обслужват Русе, са в Търговище и Долна Митрополия.

Алисе Муртезова: Мястото на хеликоптерните бази не е обмислено - излиза, че ще спасяваме територии, а не хора

Болници “Медика” също проектира хеликоптерна площадка, която финансираме сами, както и изграждането на цялото съоръжение. В нашия екип вече имаме двама специалисти- лекар анестезиолог и медицинска сестра, които успешно преминаха курса във Военномедицинска академия.

Определянето на мястото за оперативни бази отново не е обмислено достатъчно. Подходено е чисто териториално да има достатъчен диаметър, който да бъде покрит, без да се вземе предвид гъстота на населението, статистика за брой ПТП-та, натоварен паневропейски коридор и т.н. Излиза, че ще спасяваме територии, а не хора.

За Русе никога не е ставало въпрос да има оперативна база в болница, а да бъде разположена на територия, отговаряща на всички изисквания за безопасност, съобразена с метеорологичните особености на района и т.н. А хеликоптерните площадки ще са в болниците, както е по цял свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    P P
    Болниците трябва първо да подготвят мястото за приемане на хеликоптерите. В Германия се използва площадката на последния етаж на сградата. Херикоптерът стои 1–2 минути, колкото да остави пострадалия и излита. Тава не е линейка и да стои в двора на болницата. Остава строителните инженери да кажат плочата ще поеме ли тежестта на хеликоптера. Той все пак не е бомбандировач, но при проектирането какво се е било в заданието не е известно. На пръв поглед УМБАЛ “Канев” изглежда по-подходяща. Относно шумът, сградата е висока и районът не е тъй гъсто населен както в Здравец изток. Едва ли всяка минугта ще има нуждаещи си от такава помощ. Освен това става въпрос за човешки живот.
  • 3
    5
    Mm
    Каква хеликоптерна площадка на плажната алея. Тези хептен ни взеха за шарани. Това нещо спокойно може да се построи накрая на града!
  • 1
    4
    daskal
    И на двете болници точно хеликоптерни площадки им липсват. Други проблеми изобщо нямат!
  • 16
    3
    123
    Накъде без медика ? Само че как ще кацне хеликоптер по нощите в онази супер населена зона ? Кой за последно чу как се снижава на пълни обороти хеликоптер ? За Канев как да е, отдалечена е и е на брега на реката а за Медика ? Просто Герб и тяхната крадяща безобразно клинични пътеки кочина (медика) се е впила като вампир в бюджета на здравната каса и краде от всеки метър бинт. Честито на спящите 15 етажки наоколо, които ще стават на маймуни при докарването на поредният ранен мафиот по нощите. Като онзи дето пукна край Ловеч.
  • 15
    2
    Бб
    Браво ,докато гонят всички работещи доктори от Канев ,шефовете вече ще могат да ходят по новите вили и на сърф с хеликоптера ,да са ни живи и здрави ,на тях чакаме да ни спасят ,пенсионирани милиционери и военни и сега и летци да сложат да оперират и спасяват вместо доктори !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари