Хумористично изследване на азбуката

1
Строг "научен" труд на вестник "Щурец"
Строг "научен" труд на вестник "Щурец"

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне"

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето, пише dir.bg.

24 май е. Честит празник! Нека в Деня на българската просвета и славянската писменост да разлистим отново заедно старите вестници.

АЗБУКАТА (Строго научно изследване на "Щурец")

Като нямаха азбука, славяните драскаха чертици и дълбаеха резчици за писмените си нужди и си съществуваха в пълно йероглифно състояние.

И нямаха ни Седмица на книгата, ни Ден на просветата.

Дали са имали Ден на рабоша, или друга някоя идолопоклонска тайнственост, историята мълчи.

 

"В деня на просветата: – Братко Кириле, иди кажи на ония, дето са вътре, да научат добре азбуката, та да знаят, че свобода и слободия не е едно и също". (Карикатура на Райко Алексиев, в. "Щурец", 1938 г.)

Историята проговорва по писмените въпроси от деня, когато синовете на солунския жител г-н Лъв - братята Кирил и Методи Лъвови - решиха да създадат славянската азбука.

Това си героическо вдъхновение, според най-новите изследвания, боголюбните просветители са добили след дълги наблюдения върху славянската душа, които са ги довели до убеждението, че славяните няма да имат напредък, ако не знаят кое понятие какво значи и ако не си записват черно на бяло кое де е и кое какво е, да си прочитат написаното за знание и назидание.

Така се е създала азбуката.

А Б В Г Д... с други думи.

Всяка от тези букви си има своето важно предназначение.

Така например, буквата А е послужила да може да се пише думата афера - любимо занятие на много от славяните, удобно за упражняване в мътни или нарочно размътени времена.

Буквата Б - с нея може да се напише понятието България, та всеки да има думата пред очите си и да не я забравя во веки веков.

 

"Една манифестация в деня на Св. св. Кирил и Методий" (Карикатура на Илия Бешков, "Вестник на вестниците", 1937 г.)

В - удобна за написване на думата въже - нещо като талисман за шиите на онези, които биха забравили за съществуването на по-горната дума. Служи и за писане на думите власт, внос-износ, взятка и прочее, приятни за ухото и окото, думи.

Г - начална буква от думата глава. Анатомическо понятие със стопанско, икономическо и обществено значение, по което хорските носове узнават рибата откъде се вмирисва.

Д - буква, подходяща за написване на думата държава - вечна длъжница на всички ни, която без нас може, но ние без нея не можем.

 

"Св. Кирил и Методий в гостоприемна София: – А бе, я по-добре ми дайте някой правописен речник..." (Карикатура на Александър Добринов, 1935 г.)

Е - език. Вещ, предназначена за употребление с мярка от свободния гражданин, и подходяща за отрязване у слободясалия ѝ стопанин. Намира се в дълъг размер из кафенетата и други обществени сборища и в свито състояние из ежедневната писменост.

Ж - с тази буква се пише жаба. Крекало, което трябва да си знае гьола. И ако понякога се случва подобни крекала да си не знаят гьола и да прескачат по други места, инстанции и постове, виновна е ситуацията, която е допуснала много неща да се превърнат на тинести гьолове.

З - важна буква, без която не може да се напише думата закон. Понятие, създадено за да осветява правия път, чиято светлина пречи на ония, които с електрически крушки си осветяват кривите пътеки.

И - история. Далечна инстанция, на която нечистите съвести оставят да си каже думата по безсъвестните им дела, напълно убедени, че понеже ще има да си казва думата по много такива неща, тази наивна инстанция ще пропусне да се произнесе по техните прояви и всичко ще си следва нормалния ход според поговорката "Битият-бит... и оня до него... яка му душа!".

К - купон. Продукт от първа необходимост за сегашните времена, предназначен за консумативно и зрително засищане.

 

"Просветни тревоги: – Брате Методие, да се махаме от тук, че тия правописни комисии какъвто апетит имат, ако им паднем в зъбите, не само азбуката ни, но и нас ще изядат без остатък". (Карикатура на Райко Алексиев, в. "Щурец", 1937 г.)

Л - съставна буква от лъв (Златогривий). Реве от Дунав до Бяло море. По-преди ревеше от болка, че бяха го наранили, сега реве от радост, че раните му са оздравели, и от яд, че някои чуждофили от същото географическо пространство не се радват на заздравелите му рани.

М - съставна част от масло. Останалите съставни части на тази дума са: купон, търпение и надежда.

Н - надница - средство за поддържане тънка линия на тялото.

О - око - предназначено да бъде вадено от брат на брата. Обикновено състояние: мижи пред силните и не мига, когато прави пакост на слабите.

 

"Не е вярно, че българската книга не се чете!... Дори обратно: бюрокрацията от книжнина глава не може да вдигне". (Карикатура на Райко Алексиев, в. "Щурец", 1942 г.)

П - прасенце - явна съблазън от незаконен характер. Среща се явно по най-лошите боклуци и тайно по трапезите на най-доброто общество.

Р - рак - върви назад. Но за да върви назад едно нещо, не е необходимо да е рак. Може да започва и с друга буква.

С - съвест - нежелана гостенка из пазара и търговията.

Т - трамвай - братовчед на Ноевия ковчег, но претъпкан не с животни, а с човеци с животински обноски.

У - улица. По-преди служеше на нея обществото да изхвърля боклуци, сега служи уличните боклуци да се вземат от нея и да се турят по лични места из обществения живот.

 

"Книжовни увлечения. – Виж, брате Методие, каква любов към книгата е завладяла людете..." (Карикатура от в. "Щурец", 1943 г.)

Ф - фантазии - неща, които някога се срещаха само в главите на поетите, но сега могат да се намерят и в някои наредби.

Х - хазаин - нещо като стопанин на Саанска коза. Вечно недоволен, че козата има само две цицки за доене, а не четири като кравата.

Ц - цена - скитница. Никога не се свърта на едно място, въпреки че я заковават с гвоздеи.

Ч - чироз - кльощав индивид. Не всеки окльощавял индивид обаче, е чироз. Може да е чиновник или надничар.

Ш - шу-шу-шу - телеграфна агенция. Махленско анонимно дружество О.О. (с ограничена отговорност).

Щ - щастие бучка сиренце, един вид.

Ъ, Ь, Ѣ - пакостници - служат единствено, за да се пишат двойки на малолетните в училищата. Срещат се не на място и в знанията на възрастните из родните канцеларии.

Ю - Югославия - бивше славянско недоразумение, за чиято участ у нас още има люде да жалят (срещу скромно възнаграждение).

Я - яйце - кокоша надница. Едно кудкудяк - 4 лева. Две кудкудяк - 8 лева.

Ѫ - личност с неустановено местожителство в писмеността. Среща се обикновено там, гдето не му е мястото.

В-к "Щурец", май 1942 г.

(Бел. ред. - След правописната реформа от 1945 г. буквите Ѣ (ят) и Ѫ (голям юс) отпадат от употреба).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари