Художникът Кирил Узунов отбеляза своя 70-годишен юбилей в Русе

2

В хотел "Ювелир" на 25 юли, от 16 ч., той ще демонстрира пред русенци своята техника за рисуване с пламъка на горящи свещи - candle smoke painting

Израсналият в Русе, но получил международна известност в чужбина със своите нетрадиционни техники за рисуване и графичен дизайн художник Кирил Узунов, отбеляза своя 70-годишен юбилей. Сред приятели и съмишленици, заобиколен от своите картини, Узунов, който е и даровит музикант, прие подаръци и поздравления за рождения си ден. Празникът на автора бе допълнен и от сърдечния поздрав на зам.-кмета Златомира Стефанова.

Кирил Узунов, познат още и с артистичното си име Carlo Zuno, е роден през 1952 г. в семейство с традиции в изкуството, музиката и занаятите. След завършването на Художествената гимназия в София специализира в бившата ГДР керамика и стъклопис, като след завръщането си в България създава свое частно ателие. За почти десетилетие работи като художник в държавни предприятия, заводи и организации в Русе.

След началото на демократичните промени, натрупал значителен опит с различни видове техники за приложно изкуство, Узунов започва да прави експерименти за графичен дизайн върху стъклени повърхности чрез технология за вакуумно метално покритие. Това е и едното от неговите нововъведения, които ще му донесат по-късно международно признание. Другата техника, върху която работи и която е почти непозната до този момент в света, е рисуването и създаването на графики с пламъка на горящи свещи, използвайки саждите от дима. Именно този начин на рисуване, при пребиваването му в Обединеното кралство за почти две десетилетия, му отваря врати към редица университети, където изнася лекции за т.нар. candle smoke painting.

Нетрадиционният му подход в изобразителното изкуство предизвиква постепенно засилен интерес от страна на професионалните художествени среди във Великобритания, като през 2003 г. Кирил Узунов е приет в The Croydon Art Society London – най-старият творчески съюз на художниците на Острова. По този начин, роденият в Русе художник, става първия член от Източна Европа в просъществувалото почти два века затворено общество на консервативните английски съюзи. След години на неуморен труд, пред Узунов се откриват възможности за негови самостоятелни изложби и проекти, като пред лондонската общественост той демонстрира и своя разностранен талант – свири на пиано, акордеон и устна хармоника.

Заслужено внимание получава и патентованият от него технологичен метод за метализация на стъкло във вакуумна среда за многоцветно метално покритие. Проектите му с тази иновативна технология печелят признанието на гражданството на Лондон, а специалистите определят технологията му като дизайн от ново поколение за стъклените фасади на масивни сгради.

Завърнал се за постоянно в Русе, Кирил Узунов споделя, че не смята да се отдаде на заслужена почивка, а ще продължи да твори и да създава картини, които още дълги години да радват ценителите на изобразителното изкуство. И допълва, че е изключително благодарен на родния си град, който, по думите му, му е дал всичко.

В хотел "Ювелир", където може да бъде видяна поредната му изложба, на 25 юли, понеделник, от 16 ч., той ще демонстрира пред русенци своята техника за рисуване с пламъка на горящи свещи - candle smoke painting.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари