Хубав ни е градът, но не става за дишане!

0

Преобладаващата част от жителите на Русе са категорични, че градът ни е хубав, но въздухът над него не става за дишане.

Това показват резултатите от проучване, реализирано от изследователски център „Тренд“, финансирано от Министерството на околната среда и водите, информира TVN.

Изследването е проведено между 28 юни и 7 юли 2017 г. сред 600 жители на град Русе и е представително за пълнолетното население на града. На въпроса дали Русе е добър град за живеене, 59% от всички запитани декларират, че Русе е добър град за живеене срещу 22%, които са на обратното мнение.

Три четвърти от жителите обаче са на мнение, че в градът има екологични проблеми, а като най-големи замърсители се смятат заводите и промишлената зона.

Традиционно в местни, а и в национални представителни проучвания, на въпрос за най-големите проблеми в дадено населено място или в България като цяло, почти винаги на първите две места излизат социалните теми – ниски доходи и безработица. Проучването в град Русе прави изключение, като най-често посочваният проблем е именно екологията и замърсяването на въздуха. Дори повече от половината от анкетираните, които са заявили, че изобщо не се интересуват от проблемите с околната среда, са на мнение, че в Русе има екологични проблеми. Това недвусмислено говори за остротата на проблема в града.

Въпреки чувствителността към екологичната проблематика в град Русе, като стане дума за действия, които трябва да бъдат предприети спрямо субектите, които са идентифицирани като замърсители, не се забелязва радикализъм в решенията. Доминиращото мнение е, че трябва да се наложат финансови санкции или дадената индустрия да бъде задължена да спазва екологичните стандарти. Близо два пъти по-малко са хората, които са за по-радикално разрешение на въпроса – чрез затваряне на производствата.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари