Христо Матанов: Внушението с войника, който държи автомат е ясно

1
По думите на историка Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега
По думите на историка Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега Видео: NOVA

По думите на историка Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега

Мястото на паметниците е според това какъв е самият паметник, те не могат са се слагат под общ знаменател. В България няма сражения, в които да участват съветски войници. Има убити такива, но те са извършили престъпления спрямо българското население. Така коментира темата за Паметника на Съветската армия историкът и бивш директор на „Дирекция по вероизповедания“ проф. Христо Матанов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

На въпроса за паметника на Альоша в Пловдив той посочи, че не може най-стария град в Европа да бъде доминиран от съветски войник.

Във Виена има паметник на съветската армия, но той е много нисък, войникът не държи автомат, а знаме, допълни проф. Матанов. Има значение и от кога е самият паметник, този в България е от 50-те години на миналия век, поясни гостът.

По негови думи Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега. „Внушението с войника, който държи автомат е ясно“, заяви Матанов.

Голяма част от владиците са русофили, така коментира той влиянието на църквата в политиката. Професорът каза, че българската църква трябва да бъде неутрална, но в момента тази неутралност е привидна. Матанов каза, че Вселенският патриарх е представител на американските интереси на Балканите.

Не си мислете, че става дума за божи хора, напротив, те се борят за власт“, каза историкът. Най-изявлен наследник на българския патриарх е пловдивският митрополит Николай", смята той.

Матанов коментира и базара до „Александър Невски“. Той е на мнение, че е кощунство да има такъв точно до храма. Професорът поясни, че българинът не се интересува от верските въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    айде още един
    агент на ДС- Шесто с псевдоним Петър,пребоядисал се ни дава непоискан акъл! Бе мамка ви, накъдето се обърне човет, навсякъде сте!
  • 7
    1
    абе тъпанар
    На паметника в Берлин руснака уя ли си държи в ръката, или във Виена на врата му виси герданче?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари