Христо Иванов: Не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента

0
ГЕРБ се опитва да блокира работата на парламента чрез различни процедурни хватки
ГЕРБ се опитва да блокира работата на парламента чрез различни процедурни хватки

“Не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента. Това е принципен въпрос. Това е недопустимо положение на нещата.”

Това заяви Христо съпредседателят на “Демократична България” и председател на парламентарната група на обединението в 45-ото Народно събрание Христо Иванов по време на участието си в предаването “Неделя 150” по БНР.

Според Иванов, когато има искане от парламента да се яви премиерът, нищо не му пречи да дойде и да отговори, дори и при конкретна тема като “Плана за възстановяване и устойчивост”, тъй като премиерът отговаря за целия кабинет. Той беше категоричен, че премиерът на една парламентарна република не може да си позволи да отказва да дойде в парламента. Съпредседателят на “Демократична България” определи поведението на ГЕРБ като опит да блокират работата на парламента чрез различни процедурни хватки, за да се избегне идването на премиера.

“Цялата тази енергия – и в последния парламентарен ден, и днес – всичко това обслужва нежеланието на Борисов да дойде в парламента. Искам да го поканя най-учтиво. От страна на “Демократична България мога да гарантирам институционално, сериозно професионално отношение.” – заяви Иванов.

Във връзка с предложението на „Има такъв народ“ за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК Иванов коментира:

Ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем. В рамките на дебата обаче ще защитаваме централната роля на Народното събрание“.

На въпроса има ли скрито мнозинство с участието на “Демократична България” и ДПС, Иванов беше категоричен, че такова мнозинство няма и няма никаква форма на координиране между двете формации. Помолен да коментира изказванията от днешната пресконференция на премиера Борисов, според когото повече “няма да ги видите на Росенец”, Иванов поясни:

“Ние готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут. Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името “Росенец” – това е нефтеното пристанище на Лукойл, което всъщност ни доведе като тема там. Така че г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, между другото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия.”

Помолен да коментира евентуалната си подкрепа за правителство на ИТН, Иванов заяви, че напълно логично е опитът на този парламент да излъчи управление на промяната да бъде фокусиран около мандата на политическата сила, която получи най-голяма част от вота на хората, които искат промяна – “Има такъв народ”.

“Ние предварителни условия, изнесени пред скоби, не виждаме смисъл да поставяме. Но със сигурност не можем да говорим за безусловна подкрепа. Това, което е нашето условие, е това наистина да бъде правителство на промяната, което да има капацитета, визията, програмата, персоналния състав, който наистина да може да реализира тази промяна. Защото това е мандатът, който получи това Народно събрание от обществото ни – да реализира промяна. Ние имаме много точна визия каква трябва да бъде тази промяна, какви са механизмите за нейното реализиране. Така че ще се ориентираме по това. Ще подходим изключително конструктивно и добронамерено.”

Иванов заяви, че като като политическа формация “Демократична България” иска да участва в сериозно усилие да бъде излъчено управление, годно да реализира промяна. Но ако това Народно събрание не може да излъчи такова годно управление, ще дойде време за следващи избори:

“Може да се окаже, че този парламент можа да инкорпорира в себе си само желанието на хората ГЕРБ да не управлява повече, но може да се окаже трудно в него да се излъчи жизнеспособно управление.”

Той определи настоящия парламент като “парламент, който се опитва да приключи ерата “Борисов” и призова да не бързаме със заключенията за лицето на този парламент, в който за момента се очертава да има много повече разноречия, различни характери, различни идеи.

“Страната е изправена пред три сериозни кризи: ковид кризата и икономическата криза, свързана с нея и дълбоката криза на държавността. В такава ситуация наша длъжност е да положим усилия да осигурим управление, но да осигурим добро, ефективно управление на страната. Ако това не се получи, логиката на демократичния процес, логиката на Конституцията е, че се връща мандатът на избирателите, така че те да отговорят на въпроса, ако на предишните избори в крайна сметка това, което се получи като отговор е кой да не управлява – имам предвид ГЕРБ, на следващите избори да отговорят на въпроса кой искат да ги управлява.” – заяви Иванов и подчерта, че “Демократична България” ще работи за това да осигури управление, но са готови да се стигне и до другия вариант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари