Христо Иванов: Нашите украински приятели отбраняват нашия интерес

1
Ако ние не им помагаме да отблъснат руската агресия, скоро ще се окажем обект на същото
Ако ние не им помагаме да отблъснат руската агресия, скоро ще се окажем обект на същото

Ако ние не им помагаме да отблъснат руската агресия, скоро ще се окажем обект на същото

“Време е да излезем извън партийните си егоизми и лични вендети и да погледнем към бъдещето, което може да има България. Можем да имаме една истинска българска мечта, която да създаде много повече развитие в тази страна. Няма да има решение на нито една криза, без да дадем надежда. Време е за надежда, колеги!”. С тези думи завърши изказването си в началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание съпредседателят на “Демократична БългарияХристо Иванов.

Той упрекна колегите си, че обичат да говорят за отговорност, а после затъват в дребнотемие и процедурни хватки, които не носят никакъв хоризонт. И предупреди, че ако се поддадем на черногледството и страшилките, те могат да се превърнат в самосбъдващи се пророчества.

“Изборът на България е направен още през Възраждането, от бащите и майките на модерна България, които поискаха свободна и демократична България по европейски стандарт”, каза Иванов. И добави, че българските граждани и сега ежедневно правят своя избор в същата посока.

“Като напускат България, къде отиват – нима отиват в Беларус, в Северна Корея, в Руската федерация? Не, всички отиват в развитите страни”, каза съпредседателят на ДБ. Той е съгласен, че моделът на развитие, който ни служи за образец, има нужда от своите корекции и че трябва да имаме собствена версия на този модел, да настояваме на своята национална идентичност в него, но че изборът на българските граждани е ясен от поколения.

Съпредседателят на “Демократична България” за пореден път подчерта, че отвъд всички кризи, в света тече голяма икономическа и технологична трансформация. И че в нея се крият огромни възможности за развитие.

“Ако България не вземе най-доброто от тази трансформация за себе си, ще изпуснем за пореден път важен исторически преход, който не можем да настигнем, защото ще е късно да вземем максимума”, предупреди Иванов.

Той препотвърди и тезата си, че парламентът трябва да излъчи правителство, но не какво да е. Че това трябва да е правителство, способно да води страната в тази трансформация, да прави реформи, да стъпва на ясна програма. И призова народните представители да се отнесат малко по-сериозно към проекта за декларация на “Продължаваме промяната” за законодателни приоритети при управление с втория мандат.

По думите му, независимо, че някои парламентарни групи не са участвали в консултациите, а други обявяват определени приоритети за свои, още не е късно за обединение под документ, в който да се види пътят напред, източниците на надеждата.

“Дайте да спрем от тази трибуна да се леят черни сценарии, внушения и проклятия. Дайте да спрем политиката на страха и да започнем да говорим за посоката на надеждата”, призова Христо Иванов.

Той заяви, че “Демократична България” вярва в дългосрочните усилия и нейните приоритети са заложени още в декларацията на обединението от 13 май 2022 г., приета в отговор на путинската агресия срещу Украйна. От тогава са и настояванията на ДБ за решителни мерки в защита на отбранителната, енергийна и информационна сигурност на България.

“Част от тези приоритети бяха реализирани с наше настояване и под наше лидерство. Ще продължим да се движим по този дневен ред и да настояваме за стратегическа яснота”, каза Иванов. И призова да не позволяваме връщането на модела на имперските периферии.

“Нашите украински приятели отбраняват нашия интерес в международния ред, базиран на правила. Нашата помощ за тях е помощ на мира. Защото ако ние не им помагаме да отблъснат руската агресия и да им се налага чужд модел на развитие, скоро ще се окажем обект на същото. И това няма да е мир, това ще е руски мир, но няма да е български мир. Няма да е мирът, избран от поредица български поколения още от Възраждането за развитието на България като свободна европейска страна, а не част от мрачна имперска периферия”, заяви Христо Иванов. (На руски език “мир” освен “мир”, означава и “свят”, а “русский мир” означава “руски свят” - б.р.).

Той е категоричен, че евроатлантическият дневен ред е дневният ред на мира. И че няма друг реалистичен сценарий за постигане на траен мир, отговарящ на дългосрочните български интереси. Защото всяка друга спекулация е руски мир и превръщане на България в руска периферия.

От името на ДБ лидерът на парламентарната ѝ група призовава служебното правителство да използва санкциите срещу Руската федерация за преразглеждане на концесията за нефтопристанище Росенец край Бургас, дадена на “Лукойл”. И обяви, че формацията му ще продължава да работи за възстановяване на икономическия суверенитет по отношение на суровия петрол, а от там и за сваляне на цените на горивата. Както и за политики на устойчив икономически растеж. Но предупреди, че ДБ ще бъде “политическата сила на фискалния разум, която ще се противопоставя на привлекателни, но бюджетно не добре обосновани авантюри”.

Сред ключовите приоритети на обединението остават и конституционната реформа, влизането на България в Шенген и в Еврозоната, финансовата децентрализация.

“Време е да погледнем към кризите със стратегическа яснота! Време е да погледнем хоризонта на надеждата!”, призова Христо Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    криза без руски газ?
    Кво стана бе, що не умираме от студ? Имам 110 лв газ за декември и ходя по къси гащи и къс ръкав в апартамент 115 кв. м?? В Германия заради кризата готвят на открит огън в междублоковите пространства, казаха по RT ????
  • 1
    8
    Русороб
    Нали, по-добре да изберем Коста Копейкин, да излезем от ЕС и да се присъединим към Руската Федерация. На вас ще ви хареса да ви го вкара Путя...
  • 2
    7
    Viola
    Всичко от устатат на тоя вече звучи като виц
  • 1
    6
    Kiss
    Вие с кого ли не си станахте "приятели" братче
  • 4
    5
    скептик
    Аааа, ние знаем, че защитава вашите политически а не нашите български национални интереси.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари