Христо Грозев: За руския елит е неприятно да живее в Северна Корея 2 със замразени банкови сметки

1
След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат", коментира българският разследващ журналист
След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат", коментира българският разследващ журналист Снимка: bTV

След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат", коментира българският разследващ журналист

"През януари миналата година казах, че Пригожин ще се обърне срещу Путин в рамките на шест месеца – така се и случи. Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин предател. Всички знаят какво правят с предателите. След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат". Това коментира българският разследващ журналист в „Белингкат“ Христо Грозев, който в момента живее в САЩ, пред "Файненшъл Таймс", предаде bTV.

Грозев е подозирал, че опитът за преврат на 23 юни ще се случи нощ по-рано, защото е имало експлозия на телефонния трафик между висшите военни в Русия.

Но какъв би могъл да бъде катализаторът за следващия опит за изхвърляне на руския президент Владимир Путин от системата?

"Това може да стане по един от двата начина", казва разследващият журналист. "Или дилемата на затворника може да бъде преодоляна, или просто ще се отърват от Путин чрез по-добре координиран преврат. За елита е неприятно да живее в Северна Корея 2 със замразени банкови сметки“, коментира Грозев.

Той е обявен от Владимир Путин за "чуждестранен агент" – за враг на Русия с мишена на гърба.

"Не знаете какви са новите правила на играта. Преди имаше определени правила, включително и това, че руснаците не правеха нищо на американска земя, но човек никога не знае дали тук е значително по-безопасно. Това, което е ясно, е, че Европа не е в безопасност. И това послание получих от няколко европейски правоприлагащи органи, включително в Австрия. Трябва да разберете, че на австрийците им трябва много, за да признаят, че не могат да ви защитят, така че това трябва да се приеме сериозно", подчертава журналистът.

Грозев добави, че както Турция, така и Обединените арабски емирства, които гъмжат от туристи руснаци, са забранени за посещение.

"Дубай е Виена в Персийския залив. Чувал съм това предупреждение и от емирствата, и от Турция - "Не идвайте тук. Ние ще се опитаме да ви защитим. Никога няма да ви екстрадираме в Русия, но не можем да гарантираме вашата безопасност“, посочва Грозев.

"Знам кога ме следят, но няма да навлизам в подробности. Това, което ми помага, е моята непредсказуемост: Нямам определена програма за всеки ден. Така си по-труден за наблюдение. Руснаците разпространяват легенди и разкази за мен, че сме от ЦРУ, защото алтернативата би ги накарала да изглеждат толкова слаби - че са бити и победени от журналисти. Това не е приемливо за тяхната гордост“, казва Грозев.

"Моят проблем с Илон Мъск е, че той просто не е достатъчно умен - чете цялата руска пропаганда и я приема за чиста монета", казва Грозев.

Акаунтът на „Белгингкат“ в Х периодично изчезва в платформата, а самият Мъск често ретуитва конспиративни теории за групата.

В Москва има крайнодясно правителство и в Русия няма никакъв социализъм, по думите на българина. Изглежда, че социалистите по целия свят забравят за това. Така че те са на разположение безплатно. Трябва само да подкупим крайно десните на Запад, защото левите са безплатни. Те все още са нашите полезни идиоти", посочва Христо Грозев.

По отношение на възможността Русия да повлияе на президентските избори в САЩ догодина, Грозев заяви: „Стратегията на Путин във войната в Украйна очевидно е да отложи всякакъв военен резултат до изборите в САЩ. Той се надява, че западната подкрепа ще бъде задушена от победата на Тръмп".

"Рискът идва от включването на изкуствен интелект в намесата в изборите, което ще видим за първи път. Проблемът е, че ИИ е в ръцете на хора като Илон Мъск. Това, което те казват, е свързано с интересите на Русия. Страхувам се от момента, в който ще започнат да подкрепят другата страна - дайте да дадем някои от нашите непубликувани инструменти за изкуствен интелект и на руснаците", посочва Грозев.

Той споделя, че му предстоят няколко материала за руските "нелегални" - дългосрочни спящи агенти, които се намират на Запад. "Открихме такива в Европа и Америка", допълва журналистът.

"Доказването на това, че руският модел е краен и ще се разпадне, би изплашило много други желаещи диктатори и би ги накарало да се замислят“, смята Грозев.

Христо Грозев беше част от екипа, който тази година прие "Оскар" за "Навални" - документален филм за опита за убийство на водещия руски опозиционер Алексей Навални, който сега е в затвора.

Възползвайки се от корупцията в Русия, Грозев се сдобива със списъци на полети, фалшиви паспорти, издадени от разузнавателните служби, и данни от открити източници, за да докаже, че Навални е бил отровен с новичок, почти сигурно по заповед на Путин.

„Белингкат“ разследва и убийството на Борис Немцов, друг руски дисидент, и разкрива как през 2018 г. агенти на ГРУ (руското военно разузнаване) са се опитали да убият Сергей Скрипал, бивш руски агент, и дъщеря му в дома им в Солсбъри, Великобритания, със същото нервнопаралитично вещество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    много познава!
    "Журналистът от Bellingcat Христо Грозев смята, че ресурсите на Русия ще стигнат до неделя, след което ще рухнат. Освен това през идната седмица Русия е застрашена от санкции с мащаби каквито "още не сме виждали", те ще засегнат и Путин." 05.03.2022
  • 1
    2
    ҉ ⓿
    ами то няма нужда, и без да се сере е пълно с лайна!
  • -1
    1
    WC
    абе как така вгъZродените не са осрали коментарите и тук? Мутрофанката ще ви удържи от копейките, да знаете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари