Христо Грозев: Или Пригожин ще бъде мъртъв до шест месеца, или ще има втори преврат

0
Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до президентските избори в САЩ
Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до президентските избори в САЩ Снимка: БГНЕС / Архив

Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до президентските избори в САЩ

Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" даде интервю за в. "Файненшъл таймс". "Или Пригожин ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат" в Русия каза българинът от Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ.

Грозев доверил на автора Едуард Лус, че сега има възможност да прекара "значително време" със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му казаха, че вече не могат да гарантират безопасността му. Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за "чуждестранен агент" - по същество враг на Русия с мишена на гърба си.

Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица разследвания за Русия, разкривайки методите за действие на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" за опита за убийство на руския опозиционер, който сега е в затвора.

Въпреки че не може да обяви българина за "предател" – най-рисковата категория руски граждани, за които почти неизменно краят е болезнен - Москва очевидно го разглежда като заплаха, пише "Файненшъл таймс".

"Единствената страна в Европа, където мога да дойда безопасно днес, е Обединеното кралство", казал българинът. Той обаче все още е гневен на лондонската полиция за отказа да допусне него и семейството му на церемонията през февруари в Лондон по връчването на филмовите награди БАФТА.

"Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до (президентските) избори в САЩ (през ноември догодина). Той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп", коментирал Христо Грозев.

Българинът подчертал колко е важно Русия да загуби. "Ако бъде доказано, че с руския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило много други кандидат-диктатори", аргументирал се той, цитиран от БТА.

Христо Грозев се спрял и на краткотрайния бунт в Русия на частната военна компания "Вагнер" в края на юни. Попитан дали руският президент Владимир Путин изглежда слаб, тъй като не е наказал ръководителя на наемническата група Евгений Пригожин, той отговорил:

"Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин "предател". Всички знаят какво правят (руснаците) с "предателите", а Путин (засега) не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Не знам кое от двете ще стане, но не виждам как няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария)".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    грозев много познава!
    "Журналистът от Bellingcat Христо Грозев смята, че ресурсите на Русия ще стигнат до неделя, след което ще рухнат. Освен това през идната седмица Русия е застрашена от санкции с мащаби каквито "още не сме виждали", те ще засегнат и Путин." 05.03.2022
  • 0
    4
    До 3
    Еее,хайде и един по..здрав и за теб,да ти идват умни мисли....
  • 1
    3
    Ваня
    Много по..здрави на Байдън и лакея му зеля
  • 7
    2
    Аз
    Много знаеш ти... Очевидно е че обслужваш американските интереси на демократичната партия.
  • 9
    1
    Пирожка
    На кого му пука какво казва този псевдо журналист, английски агент? Само глупости и лъжи бълва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари