Христина Христова разкри начина на преизчисляване на пенсиите

0
Средно около 17% ще е увеличението на пенсиите за 717 000 души
Средно около 17% ще е увеличението на пенсиите за 717 000 души

Средно около 17% ще е увеличението на пенсиите за 717 000 души

Безотговорно се нахвърлят процеси при преизчисляването на пенсиите. Средно около 17% ще е увеличението на пенсиите за 717 000 души. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият социален министър Христина Христова.

"На три стъпки ще се направи - първо базисният размер, после междинен с индивидуален коефициент, както и тежестта на стажа, трето - увеличение на междинния размер с ръста на цената на инфлацията до 2022 г. или с ръста на средния осигурителен доход, което е по-благоприятно. Накрая това, което се е получило трябва да се сравни с пенсията през септември и който размер е по-голям, той ще остане", обясни Христова.

"Имам притеснение, че ще има напрежение за хазната при преизчисляването на пенсиите - 1,380 млрд. са предвидени за тях. Хората с ранно пенсиониране и преизчислен преобърнат трудов стаж в 3-та категория, няма да могат да умножат основния размер по 1,35, а максимумът ще бъде 1,2", посочи тя.

Според нея БНБ прогнозира ръст на цените на тока, природния газ, суровия петрол и храните.

"Инфлацията няма да затихне, а ще се ускорява и ще достигне 14,7% до края на 2022 г. Според НСИ 16,9% за юни спрямо миналата година, когато е била около 9", подчерта бившият министър.

По думите ѝ липсата на редовен кабинет е проблем. "Все повече експерти казват, че ще има необходимост от нова актуализация на бюджета", каза още Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари