Хранят психоболните с 3 лева на ден

0
Така изглежда картината в болницата в Бяла, както и в други държавни болници
Така изглежда картината в болницата в Бяла, както и в други държавни болници Снимка: БНР

Така изглежда картината в болницата в Бяла, както и в други държавни болници

През лятото на 2023 година пациентите в психиатричната болница в Раднево са се хранили за 3 лева на ден и са били лекувани с медикаменти за 1,57 лв. дневно. Данните са от доклад на специализирана дирекция към националния омбудсман, провела 17 внезапни проверки в държавни психиатрични болници и социални услуги през изминалата година.

Най-евтините лекарства, оскъдна храна, пренаселени стаи, някои без отопление – така изглежда картината не само в Раднево, но и в болницата в Бяла, Русенско, както и в други държавни болници, разказа омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от БНР.

"Не просто нарушение на правата, тежко нарушение на чл.3 на Европейската конвенция - изтезания, нечовешко и унизително отношение заради тези лоши материални условия, в които хората се лекуват на практика".

Заради това, че от 10 години не е променян стандартът за издръжка на психиатричните болници, Диана Ковачева е сезирала Комисията за защита от дискриминация да провери как за тези години е гарантирано повишаване на качеството на медицинската помощ в тях. Омбудсманът призова за предприемане на незабавни мерки за спазване на международните стандарти в грижата за хората с такива заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    Ivo
    Кьде са шефовете на болниците,Русе, Бяла,гледат си само интереса.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари