Храните, които могат да променят цвета на очите ни

2
Цветът на очите се променя в зависимост от количеството на меланина
Цветът на очите се променя в зависимост от количеството на меланина

Казват, че очите са порталът към душата на човека, но защо ли? 

Дали заради остротата, с която ни пронизва преценящият поглед на първа среща? Или заради мекотата, с която ни гледа любовта от майчините очи

Но стига лирика и поеми, за които ще дойде време малко по-късно, когато слънцето залезе и в чашите вместо кафе, налеем вино. 

Самата аз като малка исках да сменя цвета на очите си и се надявах някоя сутрин да се събудя и хоп! вече да бъда зеленоока, пише Росица Костадинова в Edna.bg. Обаче нещата не се случиха точно така... аз си останах с моите топли кафяви очи, но не спирах да търся начини, които да ми помогнат да променя пигментацията на ириса си понеее малко. 

Цветът на очите е генетично предопределен, всичко зависи от нашите родители. НО... има и изключения. 

Интересен медицински факт е, че той може да бъде променян до известна степен. И колкото и странно да ви прозвучи, има хранителни продукти, които правят погледа по-светъл и бляскав.

От учебниците по биология знаем, че цветът на човешкото око се определя от три гена. Според офталмолозите от тях само два са добре изучени. Практически могат да бъдат получени различни вариации на оцветяването, когато ДНК на двамата родители се преплетат.

Може би обаче мнозина са се питали, какво определя цвета на очите, извън генетиката. Оцветената част на окото се нарича ирис, обясняват още офталмолозите. Този цвят се определя от пигмента меланин. При човешкият растеж цветът на очите подлежи на промяна. Това е така, защото концентрацията на меланин в ириса се променя през целия живот.

Ирисът контролира размера на зеницата според интензивността на светлината в дадена среда. При промяна на размера на зеницата пигментацията също се изменя, твърдят специалистите. По думите им това води до едва забележима разлика в цвета на окото. Ако обаче човек иска да постигне по-видима и трайна промяна, просто трябва да въведат някои промени в диетата си.

Ето кои храни са подходящи:

Джинджифил

Този странен корен е известен с „магическото” си действие. Намалява възпалението на дебелото черво, като по този начин предотвратяване появата и развитието на рак. Намалява мускулните болки и гаденето, в резултат на химиотерапия. Редица изследвания доказват, че джинджифилът намалява симптомите на астма и е идеален помощник в лечението на чернодробни увреждания, причинено от медикаменти. Известно е също така, че облекчава симптомите на дисменорея. А в допълнение към всички тези чудеса, при редовната му консумация той може да промени дори цвета на очите.

Месо

Месата са богати на различни минерали като цинк и магнезий, които подпомагат процеса на промени в цвета на ириса. Освен това те осигуряват на организма протеини, необходими за поддържане на всички жизнени процеси на организма. Макар и редица специалисти по хранене да отричат някои меса или поне да съветват хората да се въздържат от тях, то в резултатите от последните проучвания се твърди точно обратното – самата мръвка не е вредна, а начинът по който се обработва. Затова те препоръчват да не се купуват готови продукти, пълни с консерванти, а прясно месо, което да не се препържва или прегаря на скарата.

Ядки

Ако човек е запален по промяната на цвета на очите, трябва да знае, че ядки са основен източник на вещества подпомагащи този процес. Бадемите са с най-ниско калорично съдържание. С изяждането на 23 ядки човек си осигурява 6 грама протеин и 14 грама мазнини. Но за да се изсветлят очите, трябва да се похапват не само бадеми, но и лешници, кашу, орехи и т.н. Добре е да се избягват печените ядки, защото техните полезни хранителни вещества практически са били унищожени при излагането им на високи температури, напомнят специалистите.

Лук

Редовната употреба на лук също може да промени цвета на очите. Заедно с това се усеща и благоприятното му влияние върху кожата, която става по-светла и еластична. Това се дължи на високите нива на витамин С в този зеленчук. Лукът също така е жизненоважен за хора склонни към появата и развитието на рак на дебелото черво. Основната му съставка е фолиевата киселина, която е известна с това, че облекчава депресивните състояния и помага при лечението на безсъние. Тя също така намалява апетита, затова диетолозите съветват хората да включват лика в диетата си за намаляване на теглото.

Зехтин

Чудесата на зехтина са многобройни и една ли има човек, които да не е запознат с тях. Това е най-доброто лекарство за всяка болест. В извлеченото от маслините масло се съдържат три важни за организма на човека киселини – линолова, линоленова и олеинова. Именно те са в състояние да придадат красив, мек и завладяващ нюанс на ириса. Това масло върши не по-малки чудеса и при болки в ставите. Оказва се също така, че понижава концентрацията на лош холестерол в кръвта, което го превръща в пръв помощник на кардиолозите в борбата им с инфарктите.

Чай от лайка

Този невероятен чай понижава концентрацията на хормоните на стреса в кръвта и прави очите по-топли и нежни. Традиционно той се използва при лечението на възпалено гърло. Подходящ е и за облекчаване на различни стомашно-чревни неразположения. Медиците са категорични, че лайката има доказано действие и при различни кожни раздразнения, ето защо те често препоръчвали на дамите да си правят вана с отвара от тази билка. Когато се прилага локално, тя лекува всички видове слънчеви изгаряния и белези, напомнят още дерматолозите.

Морски дарове

Не всички обичат риба, миди и скариди. Морските дарове обаче са богат източник на витамини и минерали - особено на тези от група В, С, А, D, E и K, калций, желязо, магнезий и фосфор. Именно те могат да променят с няколко нюанса цветът на очите. А ако човек иска тази промяна да се превърне в постоянна, трябва да включително и не само риба, а и други морски дарове в ежедневното си меню. Така леко сивеещите очи могат са станат искрящо сини, твърдят специалистите. А като бонус тази храна ще се погрижи за доброто функциониране на мозъка и сърдечносъдовата ни система.

Спанак

Спанакът е богат на зеаксантин и каротеноиди лутеин, които се гржат за младежкия блясък в погледа. Високото съдържание на желязо в този зеленчук прави очите много по-ярки и с наситен цвят. Една чаша суров спанак дава 27 калории, припомнят медиците. По думите им той дава на организма магнезий, калий, витамин А и фолиева киселина. Известно е, че е богат на алфа-липоева киселина, която предотвратява увреждането на клетките в следствие на ежедневния стрес. Или иначе казано, спанакът е идеална защита срещу ракови заболявания, понижава високото кръвно налягане и се грижи за здравината на костите.

Пчелен мед

Дори малките деца знаят, колко е полезен този природен продукт. Ежедневната му консумация може значително да подобри както погледа, така и общото здравословно състояние. Въпреки това обаче лекарите предупреждават, че с меда не бива да се прекалява. Защото добавен към чая, той ще изсветли цвета на очите с поне два-три нюанса, но пък не бива да се забравя, че е богат източник на захари. При разумна консумация този натурален пчелен продукт е идеален за спортуващите мъже, припомнят също така лекарите. Според тях медът помага и при успокояването на рефлукса и облекчава раните от изгаряне. Освен това той се счита за първа линия на защита при борбата с инфекциите.

Чай от мечо грозде

Този чай успокоява и „избистря“ очите мигновено, отстранявайки тяхното помътняване и умора, твърдят специалистите. По думите им погледът буквално блести след консумация му. Освен това за кучето грозде е известно, че предотвратява многобройни инфекции на пикочните пътища. Има антисептични и диуретични функция. Чаят от тази билка е ефективен и при лечение на различни кожни заболявания. А най-новите изследвания показват, че тя има огромно значение при успокояването на болките в следствие на артрит.

Източник: Edna.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари