Храни, които да ядем с кората

0
В обелките на тези храни се съдържат най-полезните им вещества
В обелките на тези храни се съдържат най-полезните им вещества

В дискусията за здравословното хранене можем да чуем различни мнения от специалисти как и  как продуктите трябва да бъдат приготвени и в какви конкретни комбинации и дози да бъдат консумирани.

Разбира се най-важни са плодовете и зеленчуците. И макар че повечето хора смятат, че всички те трябва да бъдат обелени, преди да бъдат изядени, всъщност някои от тях трябва само да измиете, преди да консумирате. 

Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората:

Ябълки

В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.  

Моркови

Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.  

Картофи

В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.  

Краставици

Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината ѝ съдържа основно вода.  

Грозде

Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака

Източник: Tialoto.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари