"Храбрият" Борисов помогнал за пробива на Балканите

0
Е, то ние българите сме храбър народ...
Е, то ние българите сме храбър народ... Видео: БГНЕС

"Храбрият" Борисов е помогнал за пробива на Балканите.

Това става ясно от думите на Меркел по време на визитата й в Македония. Е, то ние българите сме храбър народ...Ама сега вече всички ще ни знаят...

Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, но и на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, защото в продължение на години се намирахме в ситуация, в която нямахме напредък, а сега се получи пробив. Имаше проява на политическа храброст. Поради тази причина 30 септември е ключов за бъдещето на вашата страна“, подчерта Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, цитирана от БГНЕС.

Канцлерката Ангела Меркел призова македонците да гласуват масово на референдума за името.

30 септември е исторически шанс за Република Македония. Успешният референдум ще отвори вратите за евроатлантическата ви интеграция. Такъв шанс нямате всеки ден. За това не оставайте вкъщи, а отидете и гласувайте“, заяви тя.

Припомняме, че само два месеца след идването си на власт миналата година Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха Договора за приятелство и добросъседство - на 1 август в Скопие.

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор между Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари