Борисов пристига в Скопие днес

0
Визитата цели отстраняване езика на омразата и напрежението
Визитата цели отстраняване езика на омразата и напрежението Снимка: БГНЕС

Правителствена делегация начело с Бойко Борисов пристига в Скопие днес, където българският премиер и македонският му колега Зоран Заев ще подпишат Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

Във водената от премиера делегация са включени още четирима министри: Екатерина Захариева, вицепремиер по съдебната реформа и министър на външните работи; Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната; Теменужка Петкова министър на енергетиката и Ивайло Московски министър на транспорта.

След подписването на Договора всеки от министрите ще има двустранни срещи със своите македонски колеги. "Визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г. и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити, добросъседски отношения, основани на европейските ценности и взаимно уважение", предадоха от пресслужбата на МС, цитирано от БГНЕС.

Освен че предвижда отстраняване на езика на омразата и напрежението от двустранните отношения, прилагането на документа ще допринесе за размразяване и съживяване на търговския стокообмен между България и Македония. В контекста на договора са и два меморандума – за осъществяване на ж.п. връзка София-Скопие и за изграждане на междусистемна газова връзка.

В навечерието на подписването на договора и от София, и от Скопие беше изразено желанието за реализиране на коридор №8, тъй като тази транспортна артерия би допринесла за интензифициране на икономическите връзки между двете страни.

Освен срещи с премиера Зоран Заев българският министър-председател Бойко Борисов ще се види с председателя на парламента Талат Джафери и с президента на Македония Георге Иванов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари