Хоумофис - само след подписване на анекс към трудовия договор

1
Работа от вкъщи, но само след писмено споразумение с работодателя
Работа от вкъщи, но само след писмено споразумение с работодателя

Според социалното министерство, което е вносител на поправките, има нужда от правила

Работа от вкъщи, но само след писмено споразумение с работодателя. Това предвиждат поправки в трудовото законодателство, които чакат финално гласуване в пленарна зала.

След COVID пандемията много от компаниите у нас дадоха възможност за работа от вкъщи - мярка, която служителите приветстваха и впоследствие се превърна в норма.

Според социалното министерство, което е вносител на поправките, има нужда да се урегулират условията, при които служителят ще работи дистанционно.

Работодателят предварително да даде общи условия, на които помещението трябва да отговаря. И ако работникът се отклони, то работодателят няма да носи отговорност при определени инциденти”, каза началникът на отдел „Трудово право и условия на труд“ към социалното министерство Ненко Салчев, цитиран от NOVA.

Според Българската стопанска камара обаче е трябвало в закона да се предвидят два модела на работа - стационарен и мобилен.

„Да преминете на някакво работно място, което е временно, без да се отключват допълнителни административни задължения, оценка на работното място”, коментира зам.-председателят на Българска стопанска камара Мария Минчева.

Юристи смятат, че поправките ще задължи компаниите да подписват хиляди анекси със служители, което ще повлияе на други вече подписани споразумения между тях.

„Ако работодателят е сключил застраховка „Трудова злополука" в началото на годината, която обхваща градовете София и Пловдив, например, но служителят иска да работи шест месеца в Бургас, то застраховката няма да го покрие”, посочи адвокатът по административно право Габриела Иванова.

„Може да се уговори, че служителят ще работи един месец на едно, друг месец - на друго място, и това да се комбинира в един анекс, без да има нужда да се правят няколко и да се подават към НАП”, допълни Салчев.

Анексите ще могат да се подписват и електронно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    до 1 от работодателя
    Сега мога да те уволня за неявяване на работа, без да можеш да направиш нищо!
  • 3
    1
    Хоуофиса
    Абе ненко, абе салчов, абе говедо нещастно бюрократично, екадхрно, не си тикай миризливата крадлива гага в неща, които не разбираш. Нали си плащаме данъците, какво повече ровичкаш, крадлива маймуно? Какво искаш повече, да загубим и тоя малък отрасъл с малоумните ви простотии??? Мама ви еничерска, долнопробна, крадлива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари