Хотелиери: Без такси за чадъри и шезлонги, ако държавата свие още свободната плажна зона

0
Свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25 на сто от ивицата, поискаха още от бранша
Свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25 на сто от ивицата, поискаха още от бранша

Държавата да се откаже от събирането на концесионни такси за отдаване на плажни ивици

Това да стане в замяна на безплатни чадъри и шезлонги за туристите край морето. Наред с това свободната зона на плажа в курортите да се свие от 50% на “максимум 25 на сто”. Такава радикална промяна в принципите на отдаване на плажовете поиска в понеделник Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на среща с представителите на политическите сили, кандидатстващи за място в 45-то Народно събрание, уточнява Mediapool.

Хотелиерите настояват да получават бонус точки в конкурсите за отдаване на плажове с мотив, че са направили най-големи инвестиции в курортите.

Зачеркване на 8 млн. лв. приход

"Приходите за държавата от концесии са около 8 млн. лв. годишно, докато преките и косвени приходи от туризма са от порядъка на 4-5 млрд. евро. Тези 8 млн. лева могат да се компенсират от държавата по друг начин, така че да се даде тласък не само на туризма, но и на всички свързани сектори на икономиката", мотивират се от асоциацията.

И добавят, че при действащи концесии може да бъде подписан анекс, при който държавата се отказва от възнаграждението си срещу предоставяне от страна на концесионера на безплатни чадъри и шезлонги.

"Решението е да се премахне концесионното възнаграждение срещу предоставяне от концесионера на безплатни чадъри и шезлонги. Също така концесионерът има задължение да се грижи за опазване на държавната собственост. Концесионерът се издържа и печели от продажбите на допълнителни услуги на плажа, както и от експлоатацията на търговските обекти на плажа", добавят от БХРА.

От асоциацията посочват, че чадърите и шезлонгите са безплатни, "във всички развити дестинации по света". Реално обаче "развитите дестинации" използват маркетингови трикове, с които изглежда, че сянката край морето е безплатна, но всъщност се заплаща. Един от похватите, прилаган в съседна Гърция, е туристът задължително да закупи напитка от бара на плажа, за да може да ползва безплатна сянка.

Хотелиерите искат предимство в конкурсите за концесии

Пред партиите в бъдещия парламент от БХРА са настояли в бъдещия модел за отдаване на плажни ивици да се заложи в конкурсите предимство за хотелиерите.

"За нас най-заинтересован от всички по веригата, които предлагат туристическия продукт, е хотелиерът. Това важи за плажове, разположени в курорти с един собственик на легловата база и плажове, разположени в курорти с много собственици на легловата база. Затова от БХРА предлагат предимство при възлагане на концесия или отдаване под наем на плаж да имат лица, които са направили дълготрайни инвестиции в дадения курорт, като с предимство да се ползват по-крупните вложители", посочват още оттам.

От БХРА настояват заложените 3% за търговски обекти да отпаднат – в т.ч. и масажните кабини, тъй като не отговарят на изискванията за качествено предлагане на продукта. Вместо това предлагат на територията на плажовете на около 200 метра да има единствено обособени обекти, в които се предлагат само вода, безалкохолни напитки, кафе, сладолед и плажни коктейли. Те да работят с работното време на плажовете (от 8.00 до 18.00 часа) и на тях да не се разполагат маси и столове за сядане.

Свободната зона да се свие от 50 на 25%

Свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25 на сто от ивицата, поискаха още от бранша. Оттам се мотивират, че легловата база в националните курорти е огромна и търсенето на чадъри и шезлонги от туристите е голямо. "При сега действащия норматив от 50% свободна зона не могат да бъдат предоставени необходимите плажни услуги на всички или поне на по-голяма част от желаещите, поради което има много оплаквания от гостите", посочват още асоциацията. Хотелиерите настояват още да се премахнат изцяло търговските обекти, разположени на границата между плажната ивица и крайбрежната алея, тъй като те закриват изгледа към морето.

Три типа плажове

Да се разграничат поне три различни типа плажове – ивици в курортите, в градовете и в извънселищни зони, като в трите категории се посочи различен процент на свободната зона. От асоциацията допускат за всеки един от тези три типа пложове да има различен процент на свободна зона, но задължително в курортите да е максимум 25 на сто.

В случай че няма желаещи да се грижат за плажа при новите условия за безплатни чадъри и шезлонги, това може да се извърши от общините и съответните сдружения на собствениците, като се има предвид, че в общините се акумулира туристически данък, чийто предшественик – курортната такса, е въведена единствено за предоставяне на безплатен плаж и неговото поддържане”, посочиха от БХРА.

Междувременно туроператори алармираха, че Министерството на здравеопазването се бави със заповедта за зелените коридори във връзка с влизането на чуждите туристи в България от 1 май 2021 г.

Заради това не могат да започнат резервациите за летния сезон, предаде специализирания сайт TravelNews. Първите туристи по морето се очакват от Румъния покрай великденските и майски празници. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и премиерът Бойко Борисов обявиха наскоро в Смолян, че за туристическия сезон ще бъдат осигурени зелени коридори и ще има предвидимост на мерките.

Общоевропейска политика е участието на страната ни в т.нар. зелен електронен сертификат за пътуване. Той гарантира, че туристът е ваксиниран, има антитела или отрицателен PCR тест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари