Хор "Свети Георги Победоносец" изнесе концерт на национален фестивал

0

Русенските изпълнители се представиха с православни песнопения и фолклорни обработки

След самостоятелна изява във фестивала „Мартенски музикални дни“ хор „Св. Георги победоносец“ към Общинския младежки дом в Русе взе участие и в юбилейното издание на Националния православен фестивал "Св.Св. Кирил и Методий" в Попово.

Той се проведе на 13 май с благословията на Светия синод на Българската православна църква и под патронажа на Русенската Света митрополия. Фестивалът е единствен по рода си в Северна България и се утвърждава като духовно и културно средище, където си дават среща диригенти, хористи и богослови, информира Община Русе.

Хор “Св. Георги Победоносец” представи самостоятелен едночасов концерт в читалището на кв. Сеячи в Попово с православни песнопения и фолклорни обработки. Русенската група посети и лекторията-възпоменание, посветена на голямото име в хорово-диригентстката школа – проф. Лилия Гюлева. Вечерта бе отслужен водосвет от свещениците на Русенската епархия и в концертната зала на Културния дом хор „Св. Георги“ получи честта да открие тържествения юбилеен концерт на фестивала с три ортодоксални произведения.

Спектакълът обедини изпълненията на шест представителни български хора, струнен дует, артисти и Митрополитския хор "Св. Димитрий Басарбовски". Уникалното съчетание на русенски хористи от различни поколения бе оценено с възторг от публиката.

До лятната ваканция хор „Св. Георги Победоносец“ ще има участия във фестивала "Светлина от светлината“ в Гюргево и в конкурс в чешката столица Прага. Предстои и прием на нови хористи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари