Холивудска знаменитост в новия фолклорен спектакъл на ансамбъл "Българе"

0

Национален фолклорен ансамбъл "Българе" след по-малко от месец представя премиерата на новия си музикално-танцов фолклорен спектакъл „Осмото чудо”, която ще се състои на 14 юни 2016 г. в Зала 1 на НДК от 20 часа.

Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на десетки щедри дарители. Четвъртият авторски проект на емблематичния ансамбъл е мащабна продукция със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос в ролята на кореспондента на в. "Таймс" Джеймс Баучер. Негов партньор в повествованието е друг свързан с България чужденец - унгарският композитор Бела Барток. Ролята е поверена на успешния български актьор Атанас Сребрев, снимал се в близо 80 чуждестранни филмови продукции.

"Осмото чудо" е спектакъл, посветен на неповторимите музикални размери в българския фолклор, които са наше национално богатство. Той е естествено продължение на най-популярния спектакъл на ансамбъла - "Това е България!". Акцентът в новия мащабен проект в репертоара на "Българе" е върху неравноделните размери в българския фолклор, тяхното многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на ансамбъла Христо Ив. Димитров.

Пътувайки с "Ориент експрес", героите на Бен Крос и Атанас Сребрев по непринуден и атрактивен начин водят разказа в "Осмото чудо" чрез филм на мултимедия в хода на спектакъла, композиран от 7 сценични картини. В продължение на два часа зрителите ще се потопят в магията на завладяващите ни народни танци и същевременно ще  преоткрият за себе си личността на големия приятел на България - кореспондента на в. "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. Посветил близо 30 години от живота си на българската кауза, ирландският журналист е сред чужденците, избрали да останат в България завинаги.

"Сценарият ме грабна от първия прочит, Открих, че в отношението си към България с Джеймс Баучер много си приличаме и без колебание приех да изиграя тази роля. "Българе" ме спечелиха за каузата си завинаги.", сподели холивудската знаменитост наскоро като почетен гост на събрание на Сдружение "Пазители на българщината", в което ансамбълът членува.

Бен Крос се включи и в тържествения ритуал в Копривщица, с който войводите и четите от сдружението отбелязаха 140 години от Априлската епопея, и заедно с всички положи цветя пред Мавзолея костница на героите от въстанието. Именитият актьор, известен и с музикалните си дарби, подчерта още, че с участието си в мащабния музикално-танцов спектакъл усеща много по-близко българската фолклорна съкровищница.    

"Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа именитият ансамбъл дължи появата си на професионалната сцена. Почитателите на изкуството на "Българе" все още могат да се снабдят с билети за премиерата. Касите на НДК и Тикетпортал предлагат налични към момента места на цени от 20 до 100 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари