Холандски съд е запорирал акциите на строителя на „Турски поток“

1
Решението е заради дело, завадено от „Нафтогаз“ срещу „Газпром“
Решението е заради дело, завадено от „Нафтогаз“ срещу „Газпром“

Окръжният съд в холандската столица Амстердам е запорирал 100% от акциите на дъщерната на „Газпром“ компания „Южен поток“, която се занимава с изграждането на морската част от газопровода „Турски поток“.

Това е съобщил изпълнителният директор на компанията „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко, цитиран от руската агенция ТАСС. Решението е заради дело, завадено от „Нафтогаз“ срещу „Газпром“.

По думите на Витренко ходът е свързан с делото срещу „Газпром“ заради прехвърлянето на определени акции на компанията „Трансгаз Каснодар“. Той е добавил, че решението е взето само ден преди съдебните изпълнители да започнат замразяване на активите на „Газпром“ в Холандия заради делото на „Нафтогаз“.

През декември 2017 г. и февруари 2018 г. арбитражен съд в Стокхолм излезе с решение по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за доставките на газ в Украйна и неговия транзит през територията на страната. Арбитражът задължи руската компания да изплати на украинската 2.56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва това решение и апелационен съд в Швеция назначи изслушването по делото за октомври тази година. Въпреки това през лятото на 2018 г. „Нафтогаз“ започна процес по принудително вземане на 2.56-те млрд. долара чрез запор на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания, Холандия и Люксембург. „Газпром“ обжалва и тези решения.

Компанията „Южен поток“ публикува изявление, че запорът на акциите ѝ няма да повлияе на строителството и експлоатацията на газопровода „Турски поток“. „Въпросното обстоятелство никак няма да повлияе на строителните дейности или експлоатацията на подводния газопровод „Турски поток“. Акциите остават собственост на „Газпром трансгаз Краснодар“. Към дадения момент се подготвяме за първите доставки на газ през газопреносната система „Турски поток“, които са планирани за края на 2019 г.“, обяснява руският строител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари