Хипотетична прогноза за времето през 2050 година се сбъдва сега

2
Екстремните горещини са тих убиец
Екстремните горещини са тих убиец Снимка: Туитър

Хипотетична прогноза за времето през 2050 г. за Великобритания става реалност, но 28 години по-рано, пишат световните медии, цитирани от bTV.

През 2020 г. учени от Острова започват интересен експеримент – да се опитат да предвидят какво би бил времето там след 30 г. Така започват да изготвят дългосрочни метеорологични модели, които предвиждат драстично затопляне във Великобритания.

В прогнозата за 2050 г. е взето предвид глобалното затопляне и влиянието на човешката дейност. Установено е, че климатичната криза е особено осезаема в по-северните части на планетата.

Представяйки прогнозата си за 2050 г. на графиките е изписано „Хипотетична прогноза. Не е реална“. Но не само, че тази прогноза за времето се сбъдва – тя става реалност цели 28 години по-рано.

През идните понеделник и вторник Великобритания се готви са най-драматична гореща вълна в историята си. За тези два дни прогнозните температури са за около 40 градуса по Целзий – рекорд за страната, която за последно е измерила 38,7 като най-висока температура. Метеоролозите обявиха червен код за екстремни жеги, тъй като това време е крайно необичайно за Острова.

В същото време посочват, че това е пример за бързите действия на климатичната криза, която променя времето ни.

За Великобритания екстремната жега е още по-голям проблем – едва 5% от домакинствата имат климатици, които да охлаждат. Причината? Никога не са им трябвали.

„Екстремните горещини са тих убиец. Когато навън е топло хората почти не се замислят за рисковете, които произлизат от тази горещина“, каза Кристи Еби, която е климатичен учен.

Възможността температурите във Великобритания да превишат 40 градуса става все по-вероятна за предстоящите години, съобщават от централната метеорологична служба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари