Хиподрумът – арена за конни състезания или лични интереси?

2
След близо 30 години липса на пряко управление на държавната собственост, преди 4 месеца принципалът – Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) назначава управител на базата
След близо 30 години липса на пряко управление на държавната собственост, преди 4 месеца принципалът – Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) назначава управител на базата Снимка: в. "Бряг"

Като паралелна реалност на ставащото в държавата се оказа русенският Хиподрум

 След близо 30 години липса на пряко управление на държавната собственост, преди 4 месеца принципалът – Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) назначава управител на базата – Здравко Кръстев, пише вестник "БРЯГ". Той е дългогодишен собственик на коне и радетел за развитието на конните спортове у нас.

Пред “Бряг“ той обясни, че се е съгласил да поеме поста от любов към конете и като свое обещание към клубовете мястото да бъде развито и да радва все повече деца и големи, страстни любители на конете.

Докато се стигне обаче до неговото назначаване, апетитите към мястото (доста вече западнала база, без издръжка от страна на държавата, с минимален наем към клубовете) били най-различни. От партийни апетити към обширната площ от 332 дка, до желанието на Общината през 2018 г. да го направи общинска собственост. Така или иначе, след финансови сметки и преценка, Хиподрумът си останал държавна собственост.

Към момента държавата не го поддържа финансово, но пък очаква резултати, след като вече е ясно, че базата е в плачевно състояние. С помощта на приятели и спонсори са направени козметични ремонти, поставена е нова табела и има направена писта за гладко бягане на конете. Това обаче далеч не е достатъчно за добруването на конните спортове в града и околностите. Треньори и състезатели се оплакаха, че базата има нужда от манеж, тъй като след затварянето през зимата на конете те се обездвижват и имат нужда от такова място, за да не губят форма.

Появата на управител на Хиподрума се оказва пречка за някои собственици на коне в града. До в. „Бряг“ достигнаха сигнали, че новото ръководство гони собственици на ездитните животни от Хиподрума.

Никого не съм гонил. Ето дори на входа стоят конете на единия от братя Искърови - Красимир, който нито е член или собственик на конен клуб, нито провежда състезателна дейност. Целта ни е в момента да създадем правилник, според който право да държат животните в базата ще имат само тези клубове, които участват в спортния годишен календар на състезанията. Това са 3 - 4 клуба в Русе, както и Асоциацията за гладко бягане. Очакваме МЗХГ да организира търг, след който само спечелилите го ще имат право да държат конете си тук“, обясни Здравко Кръстев.

Треньорите в базата пък настояват в нея да нямат право да водят конете си нелицензирани треньори и собственици на коне, които могат да донесат зараза на останалите животни в конюшните. “Ние плащаме членски внос, имаме договори с ветеринари, поставяме ваксини на животните и не искаме всеки, който има кон, да го води и оставя тук, да пречи на тренировките, а не дай боже да стане инцидент“, отсича Ивайло Любенов.

На 25 септември на Хиподрума ще има състезание по прескачане на препятствия. Все повече деца идват да тренират, но липсата на правила и средства на този етап са голяма пречка пред любителите на конните спортове. Състезателите се надяват, че в най-скоро време ще има ясни правила и Хиподрумът ще получи очаквания си блясък. Надяват се на помощ и от ресорното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари