Хиляди румънци протестираха срещу ограничителните мерки

0
"Ние не искаме да бъдем опитни зайци за производителите на ваксини", гласеше плакат
"Ние не искаме да бъдем опитни зайци за производителите на ваксини", гласеше плакат Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди души демонстрираха в събота в Букурещ, по призива на крайната десница срещу „задължителната ваксинация“, въпреки че Румъния регистрира нов дневен рекорд на случаите на COVID-19.

„Свобода“ и „Спрете принудителната ваксинация“ скандираха демонстрантите, събрани пред правителствената сграда и заобиколени с многочислени полицейски сили, пише "Фигаро". „Скоро няма да можем да напуснем дома си, ако нямаме санитарен пропуск, това е атака срещу правата ни“, каза пред АФП 45-годишният инженер Мариан Енеску, който не носеше маска, като по-голямата част от участниците.

"Ние не искаме да бъдем опитни зайци за производителите на ваксини", гласеше плакат, предава БНТ. Няколко демонстранти заявиха, че "нямат доверие" в румънската здравна система. „Стотици лекари в момента се борят за спасяване на човешки животи“, репликира комитета, отговорен за кампанията за ваксинация, в съобщение, публикувано в социалните мрежи.

Докато само една трета от 19-те милиона румънци са били ваксинирани досега, което е най-ниският процент в Европейския съюз след България, тази страна преминава през особено вирулентна четвърта вълна на пандемията. В събота бяха идентифицирани повече от 12 000 нови случая на коронавирус за 24 часа, рекорд от началото на епидемията, както и 184 смъртни случая.

Изправено пред тези тревожни цифри, правителството планира да въведе за здравния персонал задължителна ваксинация или да бъде тестван за своя сметка срещу коронавирус, два пъти седмично, проект, оспорван от няколко синдиката на здравните работници.

Румъния, която от години се занимава с разрушена болнична инфраструктура, бе застигната от трагедия в петък, когато пожар опустоши отделението за интензивно лечение на болница в Констанца, причинявайки смъртта на седем пациенти с Covid-19. Това бе третото бедствие, което се случи в болнично заведение за по-малко от година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари