Хиляди почетоха близките си в Месопустна задушница

0
Православната традиция е отредила съботата преди началото на Великденските пости да се отдава почит на починалите
Православната традиция е отредила съботата преди началото на Великденските пости да се отдава почит на починалите Видео: БГНЕС

Православната традиция е отредила съботата преди началото на Великденските пости да се отдава почит на починалите - това е Месопустна задушница или наричана още Вселенска задушница.

Задушницата датира много преди християнството. Знаете, че още древните траки, в пределите на Балканския полуостров, са почитали своите мъртъвци. Чрез култа към мъртъвците ние запомняме живота и дейността на тези, които са били преди нас“, заяви пред БГНЕС свещеник Михаил Милушев.

Хиляди хора се стекоха на Централните софийски гробища, за да почетат паметта на своите починали близки и приятели. Повечето от тях бяха възрастни, но имаше и достатъчно млади, които да поддържат гробовете на своите близки. Неудобство създаваше единствено оскъдно пропусканите автомобили по алеите на гробищата, които минаваха край вървящите баби и дядовци.

Полиция регулираше наплива от желаещи да отидат до гробовете с колите си. Задушница и до днес е най-важното събитие в едно общество, което трябва да помни както добрите страни на своите мъртъвци, така и техните грехове.

„Тя е ден за душите на покойниците, в който си спомняме за тях. Идваме на гробното място, където те са погребани и се прави приношение – милостиня. Раздава се за упокоение на душата. Целта е да може духът, който се е възнесъл, да не се връща към земните дела, да му бъде “пълно”, както казва народът - “да му се намери” и душата да намери покой и в духовния свят”, обясни отец Михаил.

"Хората, които почитат този ден трябва да знаят, че ритуалът се извършва със символите на възкресението и вечния живот - това са питка (кръгъл хляб), червено вино, свещи и тамян, припомни свещеникът. Важно е и трябва да се знае също, че на гроба трябва да се спазва една духовна култура, да не се прекалява с алкохола, да не се говори на висок глас, да няма слушалки в ушите и да се слуша музика, да не се прескача през гроба, което е обида към паметта на покойниците, но пък е масова практика", добави отец Михаил.

“Въпреки че българинът днес е малко дезориентиран духовно, е хубаво да си има личен свещеник, който да извърши ритуалът и след като пречупи на две питката и прелее кръстообразно с виното, да се раздаде милостинята “За Бог да прости”, заяви той.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари