Хиляди майки с ваучери за памперси вместо детски надбавки

1
2490 непълнолетни майки получават помощи под формата на натура вместо пари на ръка
2490 непълнолетни майки получават помощи под формата на натура вместо пари на ръка

2490 непълнолетни майки получават детски надбавки като ваучери за памперси, ясла или учебници вместо пари на ръка.

Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към края на юли, информира Монитор.

Вече година невръстните майки получават помощи в натура, които трябва отговарят на нуждите на детето. Така за новородените майките могат да купят памперси и мляко, а за по-големите деца учебници и тетрадки. Целта на промените е парите, които държавата отпуска за детето, да се използват само за неговите потребности.

В края на миналата година няколко родители в Стара Загора купиха луканка и пържоли вместо храна за детето.

Това бяха единични случаи, вече няма такива проблеми“, обясниха социалните. След опитите за злоупотреби социалните служители са уведомили търговците, че ако продават неподходяща стока за дете срещу ваучер, бонът им няма да бъде „осребрен“. „Два пъти ме предупредиха, че няма да ми възобновят парите, но се чудя как ще разберат какво точно съм им продал“, казва собственикът на квартално магазинче в Самоков. По думите му местните роми масово недоволствали от ваучерите. „Един мъж искаше да купи ракия за компрес на болното си внуче. Каза, че не ходели на лекар, а се лекували с домашни рецепти“, спомня си търговецът.

По данни на Националния статистически институт около 200 деца на непълнолетни майки се раждат всяка година у нас. Най-много невръстни родилки има в Сливен, Пловдив и Стара Загора. От социалното министерство предвиждат бонуси за младите майки, които се върнат в класната стая. В случай че момичето продължи образованието си, в края на обучението то ще получи накуп сбора от спрените детски надбавки. Сега за едно дете семействата получават по 35 лв., за две - 85 лв., а за три - 130 лв. За четвърто и всяко следващо хлапе родителите взимат по 20 лв. вместо 35 лв., както беше до края на 2015 г. За да получи детски надбавки, семейството трябва да разполага с до 400 лв. на член от домакинството.

По данни на социалното министерство около 80% от хлапетата у нас получават детски надбавки.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари