Да родиш на 14

0
160 млади майки получават от вчера ваучери вместо детски надбавки в пари
160 млади майки получават от вчера ваучери вместо детски надбавки в пари Снимка: БГНЕС

160 млади майки получават от вчера ваучери вместо детски надбавки в пари в Пловдив. Така постановиха законотворците като мярка против ранната бременност, предаде БГНЕС.

Ваучери получават майки, ненавършили 18 години. Най- младата от тях е от Столипиново и е родена в първата година на 21 век. В най- голямата ромска махала има още 126 момичета, станали майки на 15, 16, 17 години. Общо в града са 160.

Тийнейджърската бременност и раждането на незряла възраст е посочено от Европейския съюз като най-често срещаната причина за майчина и детска смъртност, за влошено здраве и бедност. България е на първо място по брой момичета на възраст 15-17 години, които са родили живо или мъртво дете и е следвана от Румъния и Словакия. На четвърто място в класацията е Великобритания, но след прилагането на десетгодишна стратегия за превенция на ранната бременност, през миналата 2014 година тя има най-ниски нива от 1969 г., когато е началото на статистиката. Същата тенденция се забелязва и в САЩ, където броят на майките - тийнейджърки на възраст от 15-17 години намалява повече от наполовина и 77.1 на 1000 през 1990 година, девет години по-късно вече е 36.4 на 1000. Пикът на високата ранна раждаемост там е през 1992 г., днес сред всички етнически слоеве се отчита намаление.

В Столипиново градивният диалог обикновено се крепи на „ нашите „ и „вашите”. Малко или много са 127 непълнолетни майки в квартал с над 35 000 души население? Според няколко по-зрели жени, които стягат сватба довечера, ранните бракове и ранната бременност не са хубава работа. „ Аз се жених и раждах на 23, казва една от тях - майка ми и тя не се е женила много млада. Баща ми така каза: първо ще се изучиш, после ще се жениш”. Сватбата, която ще започне довечера, свързва официално двама млади, които три години са имали връзка, момчето е работило в Германия, спечелило пари, и двамата са на 20 години.

Свързваме Столипиново с ранните женитби, но каква ли е обратната тенденция? „ Има и по-стари от „нашите”, отговарят жените от сватбата - на 30, на 35 неженени, има и една на 42. Тази на 42, обаче, била по-скоро принудена от ситуацията, в която изпаднала - починала жената на брат й и сега тя се грижи за децата му. „И много деца не щем, твърдят жените - две стигат, освен ако не се ражда трето момче след две момичета или обратно. Вече няма такива с много деца.”

На опашката за ваучери чака 16 годишната Надя. Тя като че ли най-много отговаря на представата за тийнейджърска бременност извън етническия привкус. Родила на 15, но така и не стигнала до сватба, бащата на малкия й син избягал и сега „ се вее из квартала”. Тя живее с майка си и двете оцеляват с помощи, а сега и с ваучери. Тя е бедна, а най-младата майка в момента пък отглежда бебето си, което е с Даун. Така всички страховити анализи на Европейския съюз се оказват верни - ранната бременност означава влошено здраве и бедност.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари